Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Tillåt mig att skratta – ni vet inget om fotboll

Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN
Foto: MATTEO GRIBAUDI / IMAGE PHOTO BILDBYRÅN

Varje touch, varje steg, varje framgång och motgång engagerar i ett fotbollstörstigt Sverige. 

Nu har supertalangen spelat nio matcher utan att göra mål, är det över nu för Alexander Isak? 

Allt var en kort hajp? Tillåt mig skratta.

Jag var på Baskien-derbyt mellan Real och Athletic Club i februari. Där och då var taggningen total, det fanns absolut inga tankar om Corona, ingen var rädd för att smittas. Pandemin var något isolerad för norra Italien och mitt fokus låg helt och fullt på god mat och dryck som sig bör i Biscayabukten, men framför allt såg jag fram emot Alexander Isak; Sveriges största fotbollstalang sedan Zlatan Ibrahimovic.

När jag och mitt sällskap hade ätit våra pintxos och druckit vår cider promenerade vi upp till Anoeta-stadion och såg fram emot Isak från start. Men det blev bänk allt enligt Imanol Alguacils rotationsmodell. 

Willian José här, Alexander Isak där. 

Exakt hur han har tänkt under säsongen har aldrig blivit tydligt men 60 minuter verkar vara max en av de får spela per match. Så blev det också den där halvljumna kvällen vid Atlantens återvändsgränd. Isak bänk är ju inte kul när du kommer hela vägen från borealiska breddgrader. Det skulle dock ändra sig. 

Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Isak kom in, rev sönder Bilbaos backlinje och blev stor matchjälte. Ett fullsatt Anoeta hyllade sin unga hjälte på slutsignalen och som svensk på långsidan blev man stolt. Det var en otrolig upplevelse.

Men vad hände egentligen sen. Vad händer nu? La Real har spelat tio matcher sedan Baskien-derbyt den nionde februari men Isak har inte gjort en enda poäng. Under onsdagskvällen fick han börja på kvisten igen. 

Bör vi vara oroliga? Har Isaks talang sugits upp av en atlantström? 

Har han glömt bort hur man gör mål!? 

 

Jag hör att folk plötsligt blivit skeptiska. Man pratar om 20-åriga Isak som redan lekt med försvar i Sverige, Holland och Spanien som en hajp. Folk tvekar kring hans framtid. 

Jag har både hört och läst liknande kommentarer om vår andra supertalang, Dejan Kulusevski som i går gjorde sitt sjätte mål i sin debutäsong, som 19-åring i Serie A. 

Till alla er säger jag; skit på er! Ni vet faktiskt ingenting om fotboll.

Det jag däremot vet, tack vare mitt yrke; är att storklubbar har ögonen på Isak. 

Oavsett om det är han eller Willian José som sätter nästa balja för Real Sociedad så kommer Isak vara en av de absolut hetaste ungdomarna inför kommande transferperiod. Vi snackar Barcelona, Real Madrid, engelska storklubbar och italienska jättar. 

Så sätt er ner alla belackare. 

Er luft är på väg att ta slut.

 

Thomas Wilbacher: ”Det är enormt stort”