Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCKFoto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK
 Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCKFoto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK
 Foto: MAGI HAROUN/REX/SHUTTERSTOCK
Thomas Wilbacher

John Guidetti kommer aldrig att glömma det

Publicerad

Det skulle inte gå för Celta Vigo. Manchester Uniteds utgångsläge var för bra. 

Till slut var spanjorerna ändå en missad jättechans i slutsekunderna från att nå final - en missad möjlighet som John Guidetti aldrig kommer att glömma.

Det var många som hoppades på en svensk drömfinal i Solna en bra bit in i säsongens Europa League. John Guidetti såg sin livs chans att spela en historisk match, för honom och den lilla staden Vigo, på Nationalarenan. Zlatan Ibrahimovic skulle kröna en stark första säsong i Premier League med att rädda hela Manchester United, på hans gamla arena där han så många gånger har dominerat. När vi nu kommit hela vägen till finalen har de våta svenskdrömmarna bytts till mörker.

Han kommer veva den i skallen livet ut

Det började med Zlatans söndertrasade knä, efter en nickduell av tusentals andra. Sedan var det Guidettis tur att grina illa i slutsekunderna. Visserligen inte av fysisk smärta men frågan är om inte Guidettis misslyckade skott kommer få större negativ påverkan för honom än knäskadan för Zlatan. När matchbollen landade vid Guidettis fötter var han inte där, i alla fall inte mentalt. Kanske ville han för mycket, förmodligen tog 90 minuters stenhårt arbete ut sin rätt. Det spelar egentligen ingen roll varför han missade men den där situationen kommer följa med honom resten av karriären. Ja, förmodligen kommer han veva den i skallen livet ut. 

Kommer han överleva missen?

Innan dess hade det varit en match som tydligt pekade åt ett håll. Manchester United med ett bortamål och hållen nolla från Vigo tog ledningen på Old Trafford och såg ut att ha matchen under hyfsad kontroll. Fellainis nickmål på Rashford precisa inlägg borde ha betytt spiken i kistan, men Manchester United under José Mourinho är inget lag som går att lita på. Celta Vigo då? De ville visserligen mycket men de lyckades inte skapa de där riktigt farliga chanserna. Skam den som ger sig, trägen vinner och allt det där. Med fem minuter kvar av ordinarie tid kom reduceringen och med den en riktig nervpars till avslutning. Det började med att målskytten, Facundo Roncaglia, och Manhester United-backen Eric Bailly visades ut efter en stökig situation där bland annat John Guidetti åkte i backen. Sedan pressade Celta ner hemmalaget i knät på Segio Romero, och till slut kom chansen. Den som kommer följa John Guidetti karriären ut. Det gjorde ont att se honom missa, som att ett köttigt sår revs upp i hans inre. Känsloavståndet i en enda situation - mål eller miss - har aldrig varit större för Guidetti. Hade han överlevt euforin vid mål? Kommer han överleva missen? Det känns nästan som rimliga frågeställningar. 

Nej, det blir ingen blågul fest i Solna om ett par veckor. Säkert en alldeles fantastisk match, men ur svenskt perspektiv kommer Europa League-säsongen 2016/2017 för alltid vara en mardröm. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag