Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Tack för att du håller hoppet vid liv, Zlatan

Zlatan: "Om United behöver mig finns jag här"
Foto: USA TODAY NETWORK / AARON DOSTER-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA
Foto: KIRBY LEE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Tack Zlatan! 

Tack för att du håller hoppet om en comeback vid liv! 

Det hade ju varit en comeback, tänker jag. 

Zlatan i Europa. 

Jag minns när brassen Kaká lämnade spel i Europa för MLS, hur rubrikerna blev färre, intresset försvann och hur han till slut glömdes bort. Sen kom beskedet: Kaká avslutar karriären. - Kaká vem? undrade folk eftersom den riktige redan hade slutat i deras huvuden. 

Nog för att det finns spelare som har återuppstått från de döda efter en tid på den amerikanska fotbollskyrkogården, men de är inte många. 

Comebacker som den Wayne Rooney till exempel gör i vinter tycker jag inte räknas, där handlar det snarare om att bygga en bro över till nästa karriär.

Zlatans sejour i USA har varat för länge

Det finns dock spelare jag aldrig kommer släppa, oavsett vilken liga de åker till för att tyna bort och självdö. Jag minns till exempel hur jag följde Giovinco lite för emotionellt för att jag ens skulle vara bekväm i känslorna själv. Sedan har vi Zlatans lilla jänkar-sejour. 

Alldeles för lång om ni frågar mig. Efter den svåra knäskadan fanns så klart stora frågetecken kring hans framtida karriär men långsamt började han räta ut dem till utropstecken. Han gick från tung och otajmad till rapp i både tanke och ben. Vad han dock alltid haft som funkat som en krycka när spelet haltat har varit hans extrema avslutsförmåga. 

Nu på slutet, när jag suttit ensam i natten med bara tv-ljuset som lyst upp vardagsrummet, och följt hans framfart tycker jag mig se en förändring. Zlatan känns hungrigare, snabbare, argare och hetare. Carlos Vela har fått sig en känga, precis som utformningen av ligaspelet. I derbyt mot Los Angeles FC hittade han nätet efter bara några minuter efter att ha sprungit sig fri och med vänstern hittat luckan vid första stolpen med ett snärtskott.  

Jag är säker på att han har i görningen 

Det känns som att Zlatan är på väg någonstans. Var vet jag så klart inte men något är jag säker på att han har i görningen. 

Kanske är det helt enkelt en sista kraftsamling inför slutspelet i MLS. 

Kanske skulle en sista titel vara det perfekta slutet eftersom han alltid sagt att han ska sluta på topp. 

Eller så har han helt andra planer. Större planer. 

När han så gläntade på dörren för en återkomst till Manchester United pirrade det till i hela kroppen. Den återfunna toppformen i kombination med syrliga utspel och en öppning till Manchester United känns inte som att det ska lanseras en ny Z-produkt lagom till jul. Snarare känner jag vibbar av ett mer genuint fotbollssug, och oavsett hur bra Helena Seger och barnen har det i Kalifornien så kommer Zlatans eget karriärsval i slutändan vara avgörande. Dessutom behöver Ole-Gunnar Solskjaer en central anfallare, gärna pronto! Hade jag varit Ed Woodward skulle jag lyfta på luren direkt. 

När en sån här dörr så tydligt öppnas av honom själv kommer alla klubbars Zlatan-alarm att ringa. 

Nog för att jag är en Zlatan-vän, men jag kan knappast vara ensam om att imponeras av hans prestationer den gångna säsongen, oavsett vad motståndet heter. När intresset sedan når Mino Raiola och en formtoppad, fotbollssugen Zlatan ska värdera de olika framtidsalternativen tror i alla fall inte jag att en comeback är omöjlig. 

Titelsamlaren är inte klar med fotbollen och så länge drömmen lever kommer jag att nära den.