Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Ta tillbaka fotbollen – slakta och skrota VAR

Var hamnade i fokus under Real Madrid-PSG: Foto: DAVE SHOPLAND/BPI/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Karim Benzema imponerade stort. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Jag var säker på att VAR skulle göra fotbollen mer rättvis.

Kan jag fortfarande ändra mig? 

För i kväll på Santiago Bernabeu fanns det ingen vinnare.

Det är dags att skrota och slakta VAR.

När börjar en situation?

Det frågade sig en god vän för ett par år sedan när vi pratade om VAR. Jag tyckte att hans resonemang var löjligt. 

Jag ville att fotbollen skulle bli mer rättvis och mindre korrupt. Jag var säker på att VAR skulle lösa allt. Blind för eventuella problem predikade jag högljutt, ibland gapigt, för en mer rättvis fotboll. Får jag ändra mig nu?

När Courtois kom snett på Mauro Icardis friläge och sänkte honom någonstans kring straffområdeslinjen diskuterade nog hela fotbollsvärlden huruvida det skulle vara straff eller frispark, rött eller gult på den belgiska målvakten. 

Sedan sprang domare Artur Soares Dias ut till sin lilla videoskärm och hittade en frispark - åt Real Madrid - på mittplan i sekvensen innan bollen spelades i djupled till Mauro Icardi. 

So what!? 

Det blev ju rätt!? 

Kanske

****

Men när börjar en situation? Hur långt tillbaka ska domarna gå när de använder VAR?

När man börjar ställa sig de här frågorna så måste man också ifrågasätta hela domarsystemet.

Var ska det här sluta, sa programledare David Fjäll i ”Eurotalk”. Med drönare som dömer matcher?

Jag tyckte även att Fjäll var en bakåtsträvare. Idag ger jag honom rätt. VAR är bra i teorin men det är ett ofärdigt system som fotbollen inte är redo för. 

Det förstör för mycket. Systemet är för rörigt. Ingen förstår någonting. Allt blir skevt.

Det är tråkigt att prata om domarsystem efter en fantastisk match mellan Real Madrid och PSG i den femte omgången av Champions League. 

Där Karim Benzema fortsatte att bevisa att han är en av världs bästa ”nior”, där Neymar surade på bänken, där en till synes klar hemmaseger i ledning 2-0 tappades under de sista minuterna. Ja, det höll till och med på att sluta med PSG-seger. 

***

Jag önskar att vi hade kunnat fokusera på Zidanes framtid, spekulationer kring slutspelet eller något annat ROLIGT, med fokuset på fotbollen. Bales frispark i stolpen när det återstod sekunder av matcher? 

Nej, här måste en protest kastas in.

Fotbollen måste tas tillbaka. 

VAR måste skrotas, slaktas, döda skiten! 

Börja om från början. Lär er av misstagen. Kom tillbaka starkare. Precis som ett fotbollslag som har förlorat tungt. För på Bernabeu fanns ingen vinare i kväll. Bara en förlorare. 

Ett domarsystem ingen vill uppleva igen.