Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Storklubbarna kommer rada upp sig för att värva honom

Se hela avsnittet av Sportklubben.
Martin ÖdegaardFoto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Alexander IsakFoto: CORDON PRESS / CORDON PRESS BILDBYRÅN

Vi har hyllat det svenska kollektivet och njutit av framgångarna under Janne Andersson-eran. 

Det är kanske girigt men jag har trots all glädje som landslaget gett oss saknat det där lilla extra, och för mig handlar det om anfallsspelare som levererar.

All heder åt alla som gör det bra ute i Europa men jag misstänker att jag inte är ensam om att ha saknat svenska målskyttar i toppligorna. Ett blågult kollektiv med en extra krydda offensiv briljans och jag tror att det vi kommer få uppleva flera historiska mästerskap. 

Mot slutet har det äntligen börjat bubbla rejält trots ett halvlurigt läge i kvalgruppen. Robin Quaison och Alexander Isak är symbolerna. När säsongen drog i gång såg man framför sig målpling under helgerna med blågula inslag lite då och då. Och på lördagen smällde det till rejält. 

Quaison gjorde ledningsmålet för Mainz i 2-1 segern mot Herta Berlin. Det blev visserligen inte seger för Union Berlin men Sebastian Andersson hittade in i målprotokollet. Sedan klev Emil Forsberg fram och kvitterade från straffpunkten mot Bayern München. 

Ett Isakmål var det enda som saknades

Det enda som saknades var ett Alexander Isak-mål när Real Sociedad stod för värdskapet då ligaledaren Atletico Madrid kom till San Sebastian. Efter flera inhopp, som blivit längre och längre för varje match, fick den unga Solna-grabben till slut förtroendet från start. 

De är kanske toppligornas mest charmiga lag just nu, Real Sociedad. Spelet, oavsett motstånd, flyter på så mjukt och lent mellan lagdelarna. Det finns alltid konkreta anfallsidéer och en tanke bakom varje pass. 

Trots ett på papperet bättre motstånd var det ingen skillnad på lördagskvällen. Hemmalaget rullade boll och de blåvita individuella prestationer stack ut. Planens gigant var norsk och det stora, feta genombrottet för Martin Ödegaard är ett faktum. Jag vågar redan säga att storklubbarna kommer att rada upp sig för att värva norrmannen nästa sommar. Men mot den spanska ligaettan stack faktiskt även Alexander Isak ut. 

Hans kraftfulla löpsteg är det första man lägger märke till, dock fastnar jag vid hans beslutsfattande. Allt han gör känns självklart och det som under Dortmund-tiden kunde se ut som en nyfödd kalv som beträdde gräsplanen i jämförelse med de färdigvuxna männen i hans närhet är nu en bredaxlad tjur på jakt efter mål. Isak flyter likt hela Real Sociedad fram med sitt lena löpsteg och är ett ständigt orosmoln för motståndarförsvaren. 

Den extra kryddan till Jannes kollektiv

Sett över hela prestationen finns heller inga djupa dalar, snarare kan det konstateras att hans lägstanivå är väldigt hög. Det bekräftar om inte annat hans mognad. Dessutom bidrog han till 2-0 målet med att nicka in bollen som tvingade Jan Oblak i Atletico-målet till en chansartad räddning rätt ut i ”slottet”. 

Framtiden ska fortfarande skrivas men så här långt ser det väldigt bra ut. Känslan är att detta är starten på en tid som varit kraftigt saknad. För varje vecka som går och för varje svenskmål närmar vi oss svunna tider då inte bara svenska försvarare gjorde skillnad i det fotbolls-Europa som räknas. Den extra kryddan till Jannes kollektiv växer och frodas.