Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Stanna med Ljungberg – eller agera omgående

Mattsson: "Ljungberg har oerhört hög status i Arsenal"
Foto: MATTHEW IMPEY/SHUTTERSTOCK / MATTHEW IMPEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: GEORGIER KERR/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK / GEORGIER KERR/NEWS IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Det blev ingen drömstart för Fredrik Ljungberg som headcoach i Arsenal. 

Hur långvarig svensken blir på Arsenal-bänken bestäms dock inte här och nu. 

Däremot borde nog Arsenal bestämma sig hur de ska ha det. 

Gärna så snart som möjligt. 

Nog fanns det fina tendenser att finna när Arsenal kryssade på bortaplan mot Norwich. Spelmässig dominans kan ses som en start på något efterlängtat positivt. 

Med Aubameyang i superslag lyfter Arsenal, men samtidigt saknas en helhet och det är inget som kommer komma över en natt. Det är speciellt med interim-tränare. Ofta får tränarskiften under säsong en positiv kortsiktigt effekt när den nya rösten höjs. 

Ljungberg har visserligen funnits i omklädningsrummet men nu har hans stämma fått tyngd. Han säger själv att han vill spela en offensiv, framåtlutad fotboll och det låter så klart bra. När Emerys omklädningsrum har spacklats ihop och smekmånaden är över för Ljungberg måste dock några rejäla pelare gjutas för att vända på den negativa trenden. 

Arsenals försvar är alldeles för bräckligt

Arsenal har ett försvar som är alldeles för bräckligt. På ett sätt tänkte jag på gamla Klopp, hur hans Dortmund kunde dominera matcher och se hur fina ut som helst bara för sedan rasera totalt mot kontringsstarka lag. Klopp lärde sig, men det tog tid. 

Frågan är om Ljungberg kommer få den tiden, och för all del om han är rätt man att bygga om försvarsspelet från grunden. 

Jag tror att Arsenal skulle må bra av lite tydlighet i det här skedet. Bestäm er och berätta för alla hur planen ser ut. 

Stanna med Ljungberg, ge honom hela säsongen eller agera omgående. 

Desto längre man väntar med tydligheten desto rörigare kommer hela situationen att bli. Dels i omklädningsrummet så klart men även bland de hårt prövade supportrarna som helt ärligt och fullt förståeligt har fått nog. De förtjänar mer än positiva tendenser, de förtjänar framför allt en tydlig plan hur Arsenal ska bli ett vinnande lag över tid. 

Ingen ”good evening” för Ljungberg

Nej, det blir inte heller någon ”good evening” för Ljungberg. Det är bara att låsa in sig på kontoret och ta gnuggat vid ritbordet. 

Positivt från hans ord efter matchen måste jag dock säga var hans hunger samt lågmälda kritik mot lagets agerande när Norwich gick till attack. Tur för honom kommer det direkt en midweek-omgång som rent psykologiskt säkert passar truppen ganska bra. 

Brighton är visserligen en tuff nöt att knäcka för Ljungberg med det här laget, men trots allt en överkomlig motståndare. Ponera att han skulle lyckas ta lagets första seger i ligan sedan stan brann, ja då skulle det nog ge en ganska ordentlig skjuts in mot den tuffa julperioden då matcherna duggar tätt. 

Tills dess är det borta att konstatera att Arsenal och Ljungberg har väldigt mycket jobb att göra. 

Börja med det lättaste: Fatta ett beslut.