Thomas Wilbacher

Så många parametrar felar i det här Arsenal

Publicerad

Arsenals försvar läcker, Jamie Vardy älskar att göra mål och Marseljäsen är fortfarande gångbar på Emirates Stadium. Allt är som förr men ändå doftar det nytt. Välkommen tillbaka Premier League!

Ibland krävs det en hel sommar för att glömma och skaka av sig besvikelserna från en misslyckad säsong. När halva norra London hade skrikit sig hesa om Wengers avgång avslutades våren med att han skrev på ett nytt kontrakt, med sig själv. För det är ju så det funkar i Arsenal där Wenger styr och ställer. Sedan, efter drömmar om Mbappé, eller Thierry Henry 2.0 om man vill, blev till slut Alexandre Lacazette ett tillräckligt kraftfullt lyckopiller för att glömma och framför allt låta nya drömmar väckas. 

 

Det var dock inte helt utan frågetecken som Arsenal kom till premiären Leicester. På läktaren satt Alexis Sanchez med ett utgående kontrakt. På planen druttade Mesut Özil runt med ett utgående kontrakt. Tillsammans var de, i alla fall för kvällen, elefanten på Emirates. Nu skulle det kraftsamlas och tänkas positivt. Utan Champions League ska Arsenal äntligen utmana om titeln hela vägen in i maj. Äntligen ska säsongen inte ta slut efter ett dubbelmöte i Champions League i februari.

 

Det som är en sak att göra i Ligue 1 skulle vara en helt annan i Premier League, försökte vissa med, men det tog bara en minut och trettio sekunder för Alexandre Lacazette att ta död på den klyschan. Alla som såg Community Shield förra veckan fick en aptitretare. Mot Leicester serverades huvudrätten, eller kanske förrätten för jag vill tro att det fortfarande finns mycket kvalitet kvar att få ur fransmannen. Detsamma gäller övriga Arsenal-spelare. Inte minst backlinjen. Tre minuter senare kvitterade nämligen Okazaki och efter en halvtimme utnyttjade Leicester sedvanligt slarv djupt ner på Arsenals mittfält, och Jamie Vardy var som alltid dräpande när bollen landade framför honom. Det är lätt att förälska sig i Jamie Vardy, ständigt på språng, alltid upphetsad när han fått målvittring. Han är en något blekare Filippo Inzaghi, kanske inte lika sexig men lika medryckande. 

 

Arsenal fick till slut sista ordet på den första halvleken. Lacazette krånglade fram bollen till kvällens andra debutant, Kolasinac, som bara kunde rulla bollen sidled för Danny Welbeck att raka in i mål. ”Mentalt viktigt! Nu kommer Arsenal!” läste jag på sociala medier. Det brukar vara så. Inte den här kvällen. Det var det där med Arsenals försvar. Förvisso är backlinjen skadeskjuten, men det räddar inte Arsenal. Det vill sig inte. Avstånden är antingen för långa, eller för korta. Någon tappar markering. En annan slår en indianare. Det är en sak om slarv någon gång leder till ett baklägesmål. Det är en sak om man tappar markering i en säsongspremiär. Men när det är så många parametrar som felar som i Arsenals fall går det inte bara att skaka av sig, gå vidare och skylla på premiärnerver. Nu kom man visserligen tillbaka, kvitterade genom inbytte Aaron Ramsey och vann tre brutalt viktiga poäng genom hela Premier Leagues nye super sub Olivier Giroud, men jag vågar nog lova att Arsenal inte kommer vinna den där efterlängtade titeln om inte Wenger ägnar veckorna åt att nöta försvarsspel. Om han nu vet något om det nötandet. 

 

Vad har vi då lärt oss från premiären av den här säsongens Premier League? Egentligen inte så mycket. Att Lacazette skulle bli en nyckelspelare från minut ett i Arsenal-tröjan visste vi. Jamie Vardy är ligans mest målkåte? Old news. Arsenal läcker som ett såll? Check. Saker och ting må vara som förr men ändå känns allt nytt. Det är premiärdagarnas stående lag. Välkommen tillbaka Premier League!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag