Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Så bra är Sveriges playoff-motståndare

Foto: YLWA YNGVESSON

Ett rafflande playoff väntar Sverige om en månad, och snart vet vi vilka som blir vår motståndare. Italien, Schweiz, Kroatien eller Danmark? 

Personligen önskar jag ingenting. 

Jag vill se samma stabila, stolta Sverige som slog Frankrike och sköt bronsmedaljören Holland från allt vad VM heter. 

Det är de som ska vara rädda för oss. Inte tvärtom.

När strålkastarljuset hade lagt sig på Amsterdam Arena och spelarna i det svenska landslaget tagit den här samlingens sista dusch hade spekulationerna om kommande två matcher redan börjat för länge sedan.

Vilka kan vi få möta var ingångsfrågan som nu bytts till vilka VILL vi möta. Här går så klart meningarna isär. Miljoner olika magkänslor och hemmasnickrade analyser möts snart i fikarum runt om i Sverige. 

Jag hörde att Italien sett svaga ut. Buffon blir ju inte yngre, säger din kompis, Roma-supportern. 

Danskjäveln, han slog vi senast men jag råkar veta att de är i ruggig form. Varningsflagg, säger skrivbordsgrannen.

Kroatien, de byter ju tränare som jag byter kallingar, skråckar chefen. 

Det finns så klart ingen hundraprocentig sanning här, däremot sannolikhet byggt på form och grundkvalitet. Lutar vi oss mot oddsen står det klart att dansken, som vi älskar att slå och som för all del lockar fram mycket trevliga minnen, rent krasst borde vara den bästa lotten.

Men när jag slår på magkänslan och tänker på danskarnas imponerande 4-0 seger över Polen alldeles nyligen så vill jag helst hålla mig så långt borta från en potentiell avgörande match på ett revanschlystet Parken i Köpenhamn. 

Man tar sig vidare i tanken och landar hos de fyrfaldiga världsmästarna Italien. Catenaccion har sannerligen inte åldrats väl. Ekonomiska stålbad, skandaler i Serie A, ja allt som rör klubbfotbollen ska så klart separeras från det gli Azzurri håller på med i Coverciano. 

Ändå kan man inte bortse från att italiensk fotboll mått piss på slutet och då hjälper liksom inte en hedrande andraplats i EM 2012, eller en prestigeseger över Spanien i åttondelen i Frankrike förra året. Å andra sidan så fastnar jag, oavsett spelarmaterial och annat, på att Italien helt enkelt inte kan missa ett världsmästerskap. Alltså det är klart de kan, men... nej.

Kroatien och Schweiz då? Där någonstans borde det väl ändå gå att urskilja en tydlig önskemotståndare? 

Nja, schweizisk fotboll är på stark frammarsch och har varit så de senaste åren. Ni minns hur nära de var att slå ut Argentina i Brasilien? Vad det gäller Kroatien så darrar jag av bara tanken på att Luka Modric ska beträda Friends gräsmatta, och det finns mer fotbollstalang som helst undviks i det rödvitrutiga landslaget.

Jag vet inte med er men jag önskar faktiskt ingenting. 

Jag hoppas att Sverige står upp, stolta, trygga och spelar precis så bra som man gjort i stora delar av det här kvalet. Vi har fyra poäng mot Frankrike, ett stabilt grundspel och framför allt en grupp spelare som alla seedade lag är rädda för. 

Vi är mardrömsmotståndaren. 

Kanske ska vi bara ta med oss det och låta Janne skicka ut det bästa han har för är det något magkänslan säger mig efter ett år med ”det nya landslaget” så är det att allt faktiskt är möjligt, att vi kan slå ut vilket motstånd som helst. 

Kanske var det nu det där brandtalet skulle framföras. Spelare, ledare och svenska supportrar; tillsammans är vi faktiskt jävligt starka. 

- - - - - - - -

SÅ BRA ÄR SVERIGES PLAYOFF-MOTSTÅNDARE

ITALIEN 

Målvakt: 5 getingar 

Försvar: 5 getingar 

Mittfält: 3 getingar 

Anfallare: 3 getingar 

Tränare: 2 getingar 

Totalt: 18

Stjärnan: Lorenzo Insigne. Neapel-sonen har en otrolig precision med sin höger fot. Bra en-mot-en, vasst distansskott.

Styrka: Defensiven

Svaghet: Tränaren

Analys: Den italienska försvarasmuren står sig fortfarande stark. Om den förre Champions League-säsongens bästa målvakt, Gigi Buffon, skulle skada sig finns påläggskalven Donnarumma. Försvarslinjen börjar bli till åren men förtjänar fortfarande högsta betyg. Tittar man framåt så börjar problemen. Berratti leder ett mittfält som ofta känns trubbigt och framåt sliter man med att få fram nästa stora stjärna. Lorenzo Insigne kan göra det oväntade när han är på humör. Coach Ventura är starkt ifrågasatt i Italien efter ett svagt kval.

KROATIEN 

Målvakt: 4 getingar 

Försvar: 3 getingar 

Mittfält: 5 getingar 

Anfallare: 3 getingar 

Tränare: 2 getingar 

Totalt: 17

Stjärnan: Luca Modric. Världens bästa innermittfältare. Navet i både Real Madrid och Kroatien gör vad han vill på fältet.

Styrka: Mittfältet

Svaghet: Organisationen

Analys: Kroatien lyckades inte riktigt i Frankrike-EM och föll pladask under höstens kvalmatcher. Inför den sista omgången, i ödesmatchen mot Ukraina anställdes doldisen Zlatko Dalić, som tidigare gjort Marcus Bergs klubb Al Ain till Förenade Arabemiratens mest fruktade. Segern över Ukraina räckte inte för att klättra förbi Island och playoff får ses som ett misslyckande för gruppfavoriten. Laget har enorma individiuella kvaliteter, inte minst på mittfältet, men det gäller att Dalić får ut det i praktiken också.

DANMARK

Målvakt: 3 getingar

Försvar: 3 getingar 

Mittfält: 4 getingar 

Anfallare: 2 getingar 

Tränare: 3 getingar 

Totalt: 15

Stjärnan: Christian Eriksen. Danmark förlitar sig precis som Tottenham mycket på Eriksens känsliga fötter och kreativitet.

Styrka: Kollektiviet

Svaghet: Saknar spets

Analys: När vi svenskar tänker på Danmark kommer fina minnen från playoff-matchen i Köpenhamn för två år sedan. Klart är att danskarna har blivit betydligt bättre under Åge Hareides ledning och det faktum att man är obesegrade under 2017 talar sitt tydliga språk. Danmark har en ny, ung generation fotbollspelare på väg att explodera, inte bara i sina klubblag men även i landslaget. Även om det känns lite tunt framåt, där Eriksen är den stora nyckeln till det mesta, har Danmark en offensiv som inte ska underskattas. Räkna med en enorm revanschlust om de skulle ställas mot Sverige.

SCHWEIZ

Målvakt: 3 getingar

Försvar: 3 getingar 

Mittfält: 3 getingar 

Anfallare: 3 getingar 

Tränare: 3 getingar 

Totalt: 15

Stjärnan: Xherdan Shaqiri. Stokes lilla kraftpaketet med fotbollsvärldens mest imponerande vader ger Schweiz spets i anfallsspelet.

Styrka: Kantspelet

Svaghet: Saknar star quality

Analys: Trots att Vladimir Petkovic Schweiz gjorde ett starkt kval rådde de inte på Portugal på Stadio da Luz. Kollektivet har Petkovic byggt starkt och det finns egentligen inga direkta svagheter i lagdelarna. Det här schweiziska landslaget är dessutom byggt över tid och det känns som att det är nu spelarna ska vara som bäst. Räkna med full fart på kanterna från Lichsteiner och Rodriguez, och se upp för Haris Seferovic som vuxit ut till en otroligt vass anfallare i straffområdet. Shaqiri trivs med sin fria roll på det offensiva mittfältet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!