Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Problemet för Barça? De ska möta Bayern

Foto: ENRIC FONTCUBERTA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Returmötena av de återstående Champions League-åttondelsfinalerna är avklarade efter två promenader i parken i München och Barcelona. 

Nu väntar ett historiskt slutspel som vi med största sannolikhet aldrig kommer få uppleva igen. 

Så spänn fast er och gör er redo för magiska, portugisiska nätter. 

Sommarfotbollen nere på kontinenten kallades omänsklig. Tryckande medelhavsvärme är varken optimalt för ligaspel eller internationellt cupspel. Men det är såna tider nu då bekvämligheter som trevligt väder och supportrar i ryggen börjar glömmas bort. Allt handlar om att avsluta, gärna så fort som möjligt. 

Under tiden står hoppet till Europas invånare. Social distansering, stanna hemma om du kan, munskydd. Inte direkt fotbollskompatibelt, förutom munskyddet då som säkert blir poppis på kortsidorna även när viruset försvinner.

Spelarna verkar dock ha klarat de nya förutsättningarna bra. Mycket kan man säga om dagens professionella fotbollsspelare men spelmässigt tycker jag att de hållit en förvånande hög nivå. Två lag som verkligen imponerade var Bayern München och Barcelona på lördagskvällen. Tyskarna hade visserligen redan avgjort på Stamford Bridge i vintras efter en uppvisning som redan där och då stank Istanbul. 

Mycket hinner dock hända, och det har vi ju verkligen lärt oss, under en pandemi-lockdown så visst fanns det anledning för Bayern att skruva upp tempot och finslipa detaljer när Chelsea kom till stan. 

För vad den här matchen nu var så tycker jag ändå att de lyckades imponera tillräckligt för att de fortsatt är laget som ligger och skaver i Manchester Citys bakhasor som andrafavorit till slutsegern. 

Kommer bli glödheta nätter

Barcelona då, kanske någon protesterar? Problemet är att de ska möta just Bayern München i kvartsfinalen. Om de som underdogs lyckas brotta ner tysken så väntar med största sannolikhet Manchester City i seminfinal. Det är detta lilla pussel som känns lite för komplicerat för Barcelona, efter en ganska svajig säsong. Matchen mot Napoli var bra och de har världens bästa fotbollsspelare i laget, men om ni frågar mig så är vägen för tuff. 

Det är dock speciella tider vi lever i och ett unikt slutspel ska nu avgöras i Portugal. Vem hanterar egentligen värmen bäst? Vilka kan återhämta sig bäst och på den absoluta högsta klubblagsnivå prestera topprestation efter topprestation? Det handlar så klart framförallt fysik men också mental styrka när läktarna gapar tomma och tiden för analys och uppladdningstiden är minimal. 

Klart är att det kommer att bli glödheta nätter när den portugisiska solen sjunkit ner i Atlanten, och som alltid när det är mästerskapsregler som gäller kommer möjligheterna för skrällar att vara stora. 

Kanske är Champions League-slutspelet det enda lilla goda som pandemin gett oss.

Gör er redo för noites mágicas i Lissabon.