Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Problemen hopar sig för den gamla damen

Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BAGU BLANCO/BPI/SHUTTERSTOCK / BAGU BLANCO/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Obesegrade i säsongsinledningen, ett kryss i den tuffa bortamatchen mot Atlético Madrid och ni tror att allt är frid och fröjd i Juventus? 

Icke. 

Bakom den till synes vackra fasaden hopar sig problemen för den gamla damen.

Det har varit märkligt mycket polemik i och kring Juventus under den här säsongsinledningen. 

Egentligen började det med att Mister Maurizio Sarri höjde rösten i Stockholm i augusti. Efter matchen mot kvällens motståndare Atleti, lyfte han problemet med den alldeles för stora truppen. 

Samtidigt blossade en storm upp kring Paulo Dybala, som mot supportrarnas vilja var på väg bort från klubben.

Argentinaren blev kvar, så också många av spelarna som klubben inte hade lyckats sälja. Sedan kom Sarris spelarlista till Champions League och det stod klart att Emre Can var en av de ratade. 

***

Tysken gjorde klart för hela världen hur han kände inför det beslutet. Då fick Sarri lunginflammation, några av de hierarkiskt tyngsta namnen i Curva Sud häktades och kurvan lät meddela med en banderoll att ”La Curva Sud è morta”, kurvan är död.

Obesegrade i ligan men med till synes en massa problem åkte Juventus till Madrid för att få revansch för förlusten i Stockholm. 

Efter en tät första halvlek släppte det i den andra. 

Cuadrado smällde in en vänster i krysset och Matuidi följde upp med att från nära hålla nicka in 2-0.

Ett ramstarkt Juventus med tvåmålsledning, det ska väl inte gå att rubba på. Tydligen. Stefan Savic reducerade och i den 90:e minuten kom också kvitteringen genom Herrera. 

***

Ett kryss i Madrid är så klart inget dåligt resultat, men det är trots det kritiken över att ha tappat 2-0 som kommer prägla dagarna i Turin fram till helgens ligamatch mot Hellas Verona. 

Sarri är visserligen färsk i klubben men tappade ledningar inför världens ögon är något Juventus-supportrarna inte är vana vid. 

Försvarsgeneralen Giorgio Chellinis skada kommer komma på tal, försvarslinjen ifrågasättas och framför allt kommer De Ligt få känna smaka på några italienska salvor. 

Det kan tyckas vara orättvist att bli bedömd på några få insatser, inte minst med tanke på holländarens ålder, men han är samtidigt på en av de platser i världen man förväntar sig perfektion vecka ut och vecka in.

Personligen tycker jag att Juventus förtjänade segern, att jag har sett tillräckligt många stora prestationer av De Ligt för att vara säker på en lysande framtid och att man borde sitta lugnt i båten i Piemonte. 

Men med en ”död kurva”, missnöjda spelare på läktaren och en tränare som alltid kommer att jämföras med sina föregångare blir det svårt att finna harmoni.

***

Juventus har ett stort mål den här säsongen: att vinna Champions League. 

Titelgiriga som man är och med några dussin scudetti i pokalrummet räcker inte ligasegrar för att stilla törsten på framgång. 

Det finns de som har det värre, jag menar ta bara på Inters havererade match hemma mot Slavia Prag, eller Champions League-debuterande Atalanta som föll ihop totalt i Zagreb, men har man spänt bågen och heter Juventus så kommer också stora förväntningar.

Tio senaste mästarna i Champions League