Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Wilbacher

Om vi ska minnas något är det Ronaldos storhet

Cristiano Ronaldo
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Ronaldo klappar om tränaren Andrea Pirlo efter matchen.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

På ett deprimerande Stadio Olimpico läckte det vanligtvis kompakta Juventusförsvaret.

Det blev tydligt att Andrea Pirlo har en del att jobba på defensivt, men ska vi minnas något är det Cristiano Ronaldos storhet.

Ensam vinner han poäng åt Juventus. 

Den romerska himlen hade symboliskt nog öppnat sig och ner föll kalla tårar på ett deprimerat, sorgligt Stadio Olimpico. För varje match som spelas utan publik dör fotbollen en smula. Rösterna från de tusen romare som hade fått äran att se matchen från läktarplats ekade som en klagosång. 

Vi försöker, blundar och låtsas tycka att det här är på lika stort allvar som vanligt, men vi vet alla att fotbollen som spelas nu och förmodligen under en lång tid framöver bara kommer att kommas ihåg som just Corona-säsonger. 

***

Det blir lite lättare som svensk att se vissa matcher. Det går så klart att glömma verkligheten bortom kritan. Roma - Juventus med Dejan Kulusevski i Pirlos andra raka startelva var en höjdpunkt för svensk fotboll. Inför den här matchen visste alla att Dejan Kulusevski den förra säsongen inte bara var en av spelarna i Serie A med flest lyckade dribblingar, men även en av samtliga som faktiskt löpte flest kilometer. 

Mot Roma ställdes han mot Marash Kumbulla. 

Det är okej att aldrig ha hört namnet förut. I italiensk media har han dock varit ett hett samtalsämne sedan succésäsongen i Hellas Verona. Det har visserligen inte varit Kulusevski-dignitet på rubrikerna kring den unge albanen men eftersom i stort sett alla italienska storklubbar sökte hans signatur har namnet satt sig på stöveln.

Det blev en match-i-matchen mellan millennials-duon som i alla fall tidigt i matchen kändes som avgörande. 

Man kan väl säga att de lyckades varannan gång, ute på Kulusevskis högerkant. 

Den korridor som för övrigt verkar bli hans framöver. Med Morata värvad och Paolo Dybala snart tillbaka lär svensken spela mindre i team med Ronaldo på topp. 

Däremot var det inget snack om att Juan Cuadrado skulle flytta på sig när Morata startade bredvid Ronaldo. 

***

Ju längre matchen led, desto mindre kantduell blev det av matchen. Istället var det Roma-tränaren Fonsecas krisande lags snabba omställningar som kom att prägla tillställningen. Och lite som med Kumbulla vs Kulusevski lyckades dem ungefär varannan gång. 

När Kulusevskis misslyckade frispark i slutet av den första halvleken landade på Roma-fötter blev det tydligt att Pirlo har en del att jobba på bakåt. Nu var det visserligen ett tekniskt misstag som låg bakom kontringen som Veretout avslutade fram till 2-1 till hemmalaget, men hela den första halvleken hade set liknande ut. 

Det normalt så kompakta Juventus-försvaret läckte och det skulle inte bli bättre i den andra halvleken. 

***

När Rabiot fick syna det röda kortet och Dzeko sånär hade satt det som troligtvis hade varit spiken i kistan fanns det ingenting som talade för Juventus-poäng. 

Räkna dock aldrig bort mästare. I ett sällsynt Juventus-anfall flög Ronaldo någon meter över den blöta gräsmattan och nickade in kvitteringen.

Det blev inga tre poäng för Roma men matchen var ett steg ur den initiala lilla krisen. För Kulusevski blev det snabbt vardag och han kommer få lära sig att hantera en helt annan bevakning i framtiden. I Juventus-tröjan kommer försvarare sätta prestige i att ta ner honom. 

Kumbulla hade inte Kulkusevski i sin ficka, men han gick vinnande ur striden. När vi summerar, för kanske ska vi ändå försöka minnas något från den här matchen bortom ekot och de kalla tårarna, så är det Cristiano Ronaldos storhet. 

Ensam vinner han poäng åt Juventus. 

På en regntung gräsmatta kan han 35 år gammal flyga högre än alla andra.