Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Nu ska han visa att han är en av de bästa

Zlatan gjorde sitt första mål sedan återkomsten till Milan. Foto: FABIO MURRU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic. Foto: SPADA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPADA / AP TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic visar återigen att han är en av världens bästa boxspelare.

Mycket återstår för Stefano Pioli att arbeta med – men nu kan Milan äntligen börja blicka framåt.

Det kan de tacka Ibra för.

När jag var med i den italienska radiokanalen Radiosportiva för att prata om Zlatan Ibrahimovic hamnade jag i en liten ordväxling med Ciccio Graziani.

Ringer det en klocka? Inte? 

Han var hursomhelst en stor spelare under 70- och 80-talet och har även tränat på Serie B-nivå. Man kan ju tycka att det är lite magstarkt av en svensk sportjournalist att gå emot en person med den fotbollserfarenheten, men jag tyckte att jag hade starka papper med mig in i diskussionen.

Han menade på att svensken mött alldeles för lätt motstånd i MLS och att han 38 år gammal skulle få det jättesvårt mot de sluga Serie A-backarna. Jag höll inte med. Jag försöker inte spela allan här och ”hämta hem” någonting. Däremot tröttnade jag väldigt tidigt på åldersfokuset på Ibra. 

Så även på alla personer som inte följt hans senaste säsong i LA Galaxy. Vi som gjorde det förstod samtliga så klart att Ibra anlände i bra slag till Serie A. Dessutom landade han i Milano både hungrig och lagom förbannad.

För mig var det således ofattbart hur man kunde se negativt på hans framtid i Milan. Ibra har dessutom alltid levererat så vad talade egentligen för ett misslyckande? 

En siffra.

***

Sorry Graziani och alla andra skeptiker med det var faktiskt skrattretande och lite småroligt i dag när Ibra i hans första match från start i Milan hittade nätet direkt. 

2-0 målet mot Cagliari var också det perfekta beviset på det jag försökte övertala radiostudion om för en vecka sedan. Han har med sin enorma erfarenhet en förmåga att alltid stå rätt i straffområdet. Han har två avslutsfötter i absolut världsklass och dessutom har han blivit bättre på huvudet under ålderns höst.

När bollen spelades in till Ibra drog han till direkt med sin väldiga vänsterfot. Skottet var helt otagbart för precis alla målvakter i världen. Han må ha blivit större och lite mer orörlig. En gång i tiden var han lite snabbare, även om det knappast är snabbheten som definierar Ibras långa fotbollskarriär. Han har blivit en klassisk boxspelare och nu ska han visa att han är en av de bästa. 

***

Ibra fick in ytterligare ett mål, även det ett kliniskt avslut, denna gång med pannan. Dock blev han avvinkad för offside men avslutet blev ändå ytterligare ett kvitto på var han står. Ibra har inte spelat fotboll på ett par månader men gör redan skillnad för Milan. Ge det några veckor till, ge honom tid att hitta timingen samt samspelet med lagkamraterna och vi kan nog förvänta oss många stora prestationer under våren. 

Det blev till slut en tung eftermiddag för Cagliari och Robin Olsen men för Milan och deras mäktiga referenspunkt längst fram väntar äntligen en vecka fyllt av tro och optimism. 

Äntligen kan Milan vända blad och tillsammans med Ibra blicka framåt. Först mot en januari-månad som förhoppningsvis kommer innehålla ett par nyförvärv men framför allt trepoängare och en höjd blick.

Det är fortfarande långt upp till toppen och Milan tränare Pioli mycket att jobba med. Samtidigt har vi bara spelat halva säsongen. Det är nitton omgångar kvar men framför allt har det gjutits hopp i klubben. 

Det kan de tacka Ibra för.