Thomas Wilbacher

Milan har bestämt sig för att kriga om titeln

Zlatan slår till med två mål mot Roma – se båda fullträffarna
Zlatan Ibrahimovic gjorde två mål mot Roma.
Foto: MATTEO BAZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Milan toppar ligan, två poäng före Napoli.
Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN

Alla i Milan tycks vara arga hela tiden.

Det ser allt mer ut som ett skyhögt kravställande.

Pioli i all ära - men den stora anledningen till Milans förvandling är Zlatan.

Och nu verkar de ha bestämt sig för att kriga om titeln. 

Milan har lyckats omvandla energin från en perfekt säsongsinledning till någon slags positiv vansinne. Alla tycks vara arga, hela tiden. Tänk motsatsen till Ronaldinho. Det är ingen åsikt, bara en simpel notering i förbifarten. 

Men desto mer jag tänker på det, desto mer växer det som genom tv:n ser ut som ett orimligt, evigt och skyhögt kravställande. 

Det medför dock väldigt mycket positivt i en tid då ingen energi kommer från läktarna. Fokus är brutalt intensivt vilket höjer kvaliteten i precis alla moment såväl defensivt som offensivt. Alla verkar dessutom ha samma inställning och då höjs då växer det kollektiva kravställandet. 

Det är inte svårt att lista ut var allt detta kommer från. Stefano Pioli i all ära men längst uppe på planen står den stora anledningen till Milans förvandling och gestikulerar, gapar och ställer krav. 

Om ni tillåter mig: En situation några före detta svenska landslagsspelare skulle uppleva som jobbig. 

I Milan talar dock alla varmt om Zlatans inställning; på Milanello, i omklädningsrummet och innanför kritan på San Siro. 

Ingen drömmer om ligatiteln, ingen har skenat i väg i överdriven framtidstro för ett Milan som varit på dekis i ett decennium. Alla bara jobbar hårt så in i helvete, hela tiden, i alla moment. 

Bröstet högt, blicken spänd, fötterna på jorden. Milan är inte bäst på papperet, de har inte Juventus bredd men de verkar ha bestämt sig för att kriga om den här titeln.

Vinter, sommar och nu höst, om det fortsätter så här så har Milan snart varit bäst i ett kalenderår och ingenting talar för att det vi ser är något luftslott som ska spricka. Detta är ett gediget Milan, byggt med rejäla grundpelare som dessutom har bestämt sig. Det finns så klart nyckelspelare man inte har råd att tappa om det ska räcka hela vägen till lo scudetto i maj men det finns tillräckligt, och det har varit tydligt så länge nu, för att inte ta Milan på fullaste allvar. 

Det mest spännande med Milan är att det hela tiden verkar finnas någon spelare som når nya höjder i sin fotbollsutveckling. 

Den senaste killen som tagit den italienska fotbollen med storm är Rafael Leao som Zlatan, eller förlåt Pioli, nu skickat ut till vänster. 

För bara några månader sedan var han en liten disorienterad valp, nu är han om inte fullvuxen i alla fall en riktig spelare som i Zlatans koppel verkar ha lärt sig allt om hur man serverar lagkamraterna i bra lägen. 

Mot Roma blev det två assist för Leao och två nya mål för Zlatan som nu stoltserar ensam i skytteligaledning. Domare Giacomelli bjöd på två straffar, den ena värre än den andra och Tatarusanu som vikarierade för Donnarumma hängde tvätt. 

Till slut fick inte Milan sin femte raka seger men krysset ger de säkert bara mer att vara arga över till nästa omgång. 

Och det verkar ju vara precis vad Zlatan och hans killar vill.


Milan tappade poäng efter Zlatans miss

Missar att rensa undan hörnan