Thomas Wilbacher

Manchester United bäst av alla PL-lag

Publicerad

Victor Nilsson Lindelöf från läktarposition och Zlatan Ibrahimovic från distans fick se Manchester United ta sin största seger på nästan tre år i premiärmatchen mot West Ham. Jätten har vaknat. Nu är titelaspiranten Manchester United tillbaka på allvar.

Det är något magiskt över José Mourinhos ”andrasäsonger”. Utan att ha gått tillbaka och djupstuderat statistikböckerna vågar jag lova att han är världsmästare på resultatleverans säsong två vid tränarrodret. Det visste Manchester Uniteds ledning, det fick supportrarna att inte gå i taket när man tappade onödiga poäng mot dussinlagen i Premier League förra säsongen. Stärkta av en Europa League-titel, Romulo Lukaku, Nemanja Matic och inte minst lagen om Mourinhos andrasäsonger klev Manchester United in i premiären mot West Ham som andrahandsfavorit att vinna ligan. Det kanske var svårt för vissa att ta till sig att ligasexan plötsligt skulle ha blivit så bra, men oddssättarna har sällan fel. Hur stora växlar ska man då dra av en premiärmatch? Självklart inte för stora men jag konstaterar samtidigt att detta var den bästa matchen av Mourinhos Manchester United, och den bästa prestationen av samtliga titelaspiranter i denna första omgång. I alla fall om man värderar spelglädje, chansskapande och defensiv styrka högt. Det gör jag. 

 

Det finns några kapitel som jag tycker har stort intressevärde och bör avhandlas så här i inledningen av säsongen. Vi börjar med Kapitlet Matic. När fotbollen hela tiden blir snabbare kan en defensiv, smart mittfältare ofta glömmas bort i diskussionen om säg…Europas topp 30-lista. Mourinho vet hur viktigt det är att ha ett nav, han vann en Champions League-titel med Thiago Motta på mitten och han förlorade matcher utan spelbegåvningen Matic förra säsongen. Det var en värvning som de redan frälsta markerade, nu sitter alla i Matic-båten. 

 

Kapitlet Pogba. Det blev bättre och bättre, till och med bra under våren men aldrig så här bra. Rollen han tilldelats, den man i Italien kallar ”halvytter”, har han kämpat för att få. Lössläppt utan koppel är han bäst, men framför allt är självförtroendet från Juventus-tiden tillbaka. Pogba lekte med West Ham och som inte det vore nog satte han själv punkt för en perfekt kväll i Manchester. Pogba? Pogboom!

 

Kapitlet Sverige. Först kom ett trevligt svenskbesked när Mourinho i veckan bekräftade att Manchester United för samtal med Zlatan om en återkomst. Om Zlatan låg på lyxyachten tillsammans med Mino Raiola eller om han såg matchen från gymmet låter jag vara osagt men han lär onekligen ha blivit imponerad av det Manchester Untied presterade i dag. Hans titeltörst, Mourinhos öppna dörr och möjligheterna Manchester United skulle ge honom att bli en del av ett potentiellt mästarlag skapar en ekvation som är lättlöst. Jag förväntar mig att han skriver på innan första snön faller. Vigge då? Det är så klart tråkigt att han har blivit Mourinhos fjärdeval, att han satt på läktaren och är långt från startelvan. Däremot ska Mourinhos skola inte underskattas, en petning inte heller. Det här stärker vår landslagskugge mentalt och på sikt kommer, med största sannolikhet, träningarna med Manchester United göra honom till en bättre spelare. Och jag menar, herregud, han spelar i andrahandsfavoriten till att vinna Premier League! Ge det tid. 

 

Manchester Uniteds största seger på tre år är hursomhelst ett faktum. Mourinhos vackraste, mest imponerande och största seger kom i den första omgången av säsongen 2017/2018. Kusiner och konkurrenter är aviserade. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag