Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Den lilla kroppen fylldes av känslor

Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Idag fick vi se ett imponerande Arsenal vinna derbyt mot Tottenham.

Det man tar med sig är dock glädjescenerna på arenan. Detta var dagen då Emirates Stadium fick liv.

Emirates Stadium har varit en sorglig uppenbarelse med väldigt få undantag. Flytten från Highbury har inte medfört varken någon stämningsmässig eller sportslig höjning, snarare tvärtom. Jag har kompisar i norra London som ibland har låtit säsongskorten ligga hemma på helgerna, och de är knappast unika. Säga vad man vill om skrytbygget, något arkitektoniskt fiasko är det knappast, begravningsstämningen har snarare haft med Arsène Wengers fotboll att göra. När The North London Derby skulle avgöras den här söndagen var dock entusiasmen tillbaka.

Anledningarna? Egentligen är det väldigt grundläggande fotbollsmekanismer som styr livet på läktaren. Nätrassel och poäng får blod att koka och entusiasmen sprids snabbt i en fotbollspublik. 

En knuten näve mot motståndarsupportrarna, en ramsa, lite röd rök kan väcka en sovande jätte.

Något väcktes på Emirates

Fotbollen som Unai Emery predikar är dessutom lätt att charmas av.

Pressen sätts högt, linjerna är raka när hans Arsenal stormar fram och det är profiltungt i lagdelarna. Vem är din favorit? Många svarar nog Pierre-Emerick Aubameyang. Han satte först 1-0 från straffpunkten innan Tottenham i den första halvleken vände på steken via Eric Dier och Harry Kane. I den andra halvleken blev han stor segerorganisatör med ett mål och en assist. Någon svarar nog Alexandre Lacazette som kom efter halvtidsvilan och snubblade sedan snubblade in 3-2.

Personligen väljer jag 4-2 målskytten, Lucas Torreira. Han kom från Sampdoria i somras men få Arsenal-supportrar hade sett den lilla uruguyanska mittfältaren spela fotboll. Under hösten har han utvecklats till en nyckelspelare på mitten och i takt med att han blivit mer trygg i sin roll har också självförtroendet växt. När han drog i spiken i Tottenham-kistan fylldes den lilla kroppen av samma känslor som folket på läktaren kände. Tårarna rann, tröjan rök och frågan är om inte just det ögonblicket var ett av de starkaste man upplevt på Emirates. Det kan kanske låta lite klent med en derbyseger som top moment, men samtidigt är vi bara i den nya arenans linda.

Något väcktes på Emirates i dag. Man såg det i ögonen på supportrarna, man kunde höra att sången kom från hjärtan och känna hur blod verkligen kokade när det blev storkurr mellan spelarna i den första halvleken.

Arsenal och Tottenham byter plats nu i tabellen men det är trots allt sekundärt i dag. Nu har man fått en karaktär på sin hemmaplan, vinden sitter i ryggen och man blickar nu inte bara uppåt i tabellen, Arsenal-supportrarna har börjat längta. Framöver kommer ingen frivilligt lämna säsongskorten på köksbordet och välja andra aktiviteter när Arsenal spelar fotboll. 

Nu längtar hela den röda delen av norra London efter nästa hemmamatch. 

Emirates har fått liv.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Arsenal – direkt i Messenger 

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se