Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Läget är kritiskt – vem kan rädda det här nu?

Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK / JAMES MARSH/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ett nytt blytungt tapp för Manchester United – och tabellen ljuger inte.

I mitt huvud börjar klubben närma sig ett ganska kritiskt läge.

Vad kan rädda det här?

Tabellen ljuger inte, eller?

Jag tycker ändå att det vi ser just nu är talande för hur säsongen sett ut och jag tror också att väldigt lite kommer att förändras fram till maj.

Det finns såklart hur mycket fotbollsdramatik som helst, förutsägbarheten är relativ, men vissa saker ska nog förbli som de är. 

Ta bara Manchester United som parkerar på sjunde plats. Jag är ganska säker på att det kommer se ut så här.

Daniel James kommer fortsätta ge publiken på Old Trafford anledning att tro på framtiden men framför allt kommer de att oja sig över allt annat och spotta och svära över allt som inte ser särkilt hoppfullt ut. 

När Vestergaard vann en nickduell mot Victor Nilsson Lindelöf är ju den första tanken som når supporterhjärnan att svensken är sval på huvudet. 

Vi har alla varit där, gormat och skrikit och haft oss när vi tycker att spelare i våra favoritlag viker ner sig. Sedan sansar man sig och kommer till insikt.

Jag hoppas alla som hänger ”Vigge” efter dagens match egentligen inser att Manchester Uniteds problem är betydligt större än en förlorad nickduell.

Varför tilläts Vigge, 12 centimeter kortare än Vestergaard, gå upp i ensam duell mot dansken?

Målet blir såklart tungt eftersom det innebar ytterligare ett poängtapp, och svensken ska givetvis göra det bättre i duellspelet, men låt oss i stället prata om varför så många spelare underpresterar i United-tröjan. 

Jag har kommit till läget att jag inte ens blir förvånad längre. 

Det är till exempel som att Paul Pogba har tappat sin edge för gott och jag placerar honom i dussinfacket när jag målar upp förväntansbilden inför Uniteds matcher. United spelar 1-1 mot Southampton. Superväntat. 

Transfersommaren var inte bra, men det går såklart att få den här truppen att prestera bättre. Den idéfattigt sportsliga ledningen kommer vi få anledning att komma tillbaka till. Nu måste de dock sätta sig ner och diskutera nötfrågan för den närmsta framtiden.

*** 

Vem ska träna Manchester United?

Om vi, och det ska vi, glömmer norrbaggens succéinledning så är det allt annat än positivt. Och jag återvänder till det som är mest grundläggande: man behöver inte ens diskutera spelstrategi och startelvor, utan fokusera på de individuella underprestationerna över tid.

Jämför med några av de bästa tränarna och deras spelare. 

Pep, Klopp, Conte, välj valfri. Här skulle man kunna rabbla spelare som lirar sin bästa boll i karriären. De höjs av spelmodellen, den kollektiva tryggheten lyfter deras talanger och de sätts alltid i positioner på planen som passar dem optimalt. 

Det skulle inte förvåna mig om Alexis Sanchez plötsligt blir en världsspelare under Antonio Conte igen. Jag förstår att Paul Pogba längtar efter en flytt. Det är som att någon petat ner kryptonit i shortsen, som att marken i Carrington är förgiftad och för tydlighetens skull så är det varken fransk, svensk eller norsk inkompetens som är det stora problemet här.

***

För att lösa den här säsongen på bästa sätt måste dock Manchester United tänka kortsiktigt. Här och nu.

Vad kan rädda det här?

I mitt huvud börjar vi närma oss ett ganska kritiskt läge. Tabellen ljuger nämligen inte i Manchester Uniteds fall. 

Hitta en tränare som i alla fall får spelarna att prestera på normalnivå. 

Jag kastar bara upp ett namn så lämnar jag diskussionen öppen: Max Allegri.

Se mer om Premier League