Foto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBHFoto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
 Foto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBHFoto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
 Foto: DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Thomas Wilbacher

Klopp måste börja bryta mot reglerna

Publicerad

En av Premier Leagues sämst bevarade hemligheter sedan Jürgen Klopp red in i Merseyside som Liverpools efterlängtade frälsare är att stadens röda lag varit en mardrömsmotståndare för topplagen och en realistisk poängchans för lågt stående bottenlag. 

Och detta hade givetvis inte Pep Guardiola missat när lagen i dag möttes på Etihad. Vad är det man säger – regler är till för att brytas?

Filosofen, som Zlatan så slagkraftigt benämnde Manchester Citys tränare i sin självbiografi, hade verkligen gjort sin läxa och lät Liverpool ha bollen i inledningen av matchen. De ljusblå vaggade in sitt motstånd i en falsk övertygelse om att deras överkörning av Arsenal i den senaste omgången medfört ordentlig respekt. 

Men fällan som gillrats slog igen med en dundrande kraft. Ett bolltapp på mittplan och en djupledspassning av Kevin de Bruyne senare låg bollen i nät bakom Simon Mignolet och Guardiola hade fått matchen precis dit han ville: att inte behöva gå framåt. Längre än så skulle han inte behöva agera, för segersäcken knöts ihop några minuter senare. Av en Liverpoolspelare.

Sadio Mané blev välförtjänt utsedd till augusti månads bästa spelare, men det är en pokal han inte kommer att försvara. Han kommer nämligen inte spela mer i september. 

Det går att säga mycket om utvisningen i slutet av första halvleken, men inte att den var tveksam. En hjärnblödning i två tiondelar och sen var den här matchen över. Jag är glad att inte Edersons höstsäsong gick samma öde till mötes, för det där hade kunnat sluta riktigt, riktigt illa. Jag säger inte att den brasilianske målvakten står mellan stolparna i nästa omgång, men det var glädjande att se honom duschad och ombytt på läktaren i slutet av matchen.

 

LÄS MER: City krossade Liverpool – se målen

Leroy Sané!

Den andra halvleken blev en 45 minuters uppvisning i vad de här lagen är kapabla till. Manchester City fick visa upp hela bredden på anfallspaletten (Leroy Sané!) och Liverpool hällde vatten på tvivlarnas kvarn, det här är inte ett lag som defensivt matchar övriga topplag. När skadan väl är skedd är det mer troligt än förvånande ifall inte laget klappar ihop genom förblödning. Manchester City visade no mercy, tryckte på allt vad de hade och fick till slut Liverpool att längta efter slutsignalen.

Vad anbelangar Jürgen Klopp och hans erkänt starka facit mot de absolut bästa så är det nog hög tid och inte helt fel att han i stället fokuserar på sanningens andra vågskål. Börjar Liverpool, med Coutinho som en fullgod ersättare när nu Mané kommer saknas, slå bottenlagen på beställning så kan man absolut gå vidare från en sån här smäll utan att det gör speciellt stor skillnad. 

Guardiola lyckades, kan Klopp också börja bryta mot regler?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag