Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Ingen karriär har lovat så gott som den här

Sverige föll mot Portugal efter två mål av Cristiano Ronaldo. Efteråt hyllade portugisen lagkamraten i Juventus, Dejan Kulusevski: ”Det är en dröm”
Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Det är på många sätt omtumlande att se Dejan Kulusevski vid presspodiet i Turin. 

Där har många mästare suttit.  

Juventus titelrika historia har skapat en av världens mest framgångsrika klubbar genom tiderna.

Motståndarsupportrarna kallar Juve-supportrarna lite skämtsamt, lite rått för ”gobbi”, de kutryggade. De har blivit så mätta, nöjda och nästan lite trötta på att vinna. 

Dejan från Västerort är dock allt annat än det. I sin ödmjuka, nästan lite blyga framtoning strålar hungern och entusiasmen ut. Han lämnade BP:s framgångsrika akademi redan som 16-åring och glömdes bort en smula hemma i Sverige. Beslutet skulle han dock aldrig glömma. 

När säsongen drar i gång är han den italienska ligans bästa ”tonåring”, som italienarna kallar sina unga spelare. Han hade aldrig varit där han är nu om han inte hade antagit utmaningen att utvecklas i Atalantas ungdomsmiljö. Därifrån är vägen till storklubbarna kortare än om man jämför med till exempel den via en allsvensk klubb. 

Dejan har bränt tid och via en utlåning till Parma tagit precis hela den apenninska halvön med storm. Och av allt att döma har han redan imponerat på coach Andrea Pirlo så pass mycket att han kommer föräras en startplats i premiären mot Sampdoria.

”Han (Pirlo) ger mig hela tiden små tips. Det är sånt som i slutändan gör skillnad. Jag kommer att ge allt för honom.”

***

Runt Kulusevski finns en av fotbollsvärldens bästa organisationer. En av nyckelpersonerna är Pavel Nedved som en gång huserade på samma ytor i den svartvita tröjan som Dejan kommer göra den här säsongen. Man måste söka perspektiv för att förstå den enorma verklighet Dejan, men även svensk fotboll, just nu upplever. Senast en svensk mittfältare tog plats i en av Europas bästa klubbar var Fredrik Ljungberg. Han var dock lite äldre när han kom till Arsenal. 

Vi har haft många strålande svenskar i mäktiga klubbar genom historien och Dejans framtid ska fortfarande skrivas. Ingen karriär har dock lovat så gott som den här. Ingen någonsin. På söndag kliver Dejan Kulusevski ut på Juventus Stadium tillsammans med Cristiano Ronaldo. Tillsammans ska de vinna klubbens tionde raka ligatitel.

Tillsammans ska de nå ytterligare en Champions League-final. 

***

”Jag vill inte bara vinna tävlingsmatcherna. Jag vill vinna varje tvåmålsspel, varje träning.” 

Dejan Kulusevski talar redan som en vinnare men när micken stängdes av och han klev ner från presspodiet sänktes blicken igen och han kollade försynt omkring sig. Han har långt kvar innan han mäta sig med den store idolen Zlatan Ibrahimovic. Karriärsresan hade dock inte kunnat börja på ett bättre sätt. 

”Jag känner att jag kan bli bäst i världen”

Dejan Kulusevski intervjuas av SVT:s Johan Kücükaslan i ”Landslagsstjärnan”. Hör honom berätta om kampen att nå sin dröm i Juventus.