Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Hoppas Olsen lägger in en stöt på Zlatan

Zlatan är redo att spela från start.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Robin Olsen ställs mot Zlatan i eftermiddag.Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Höstens stora glädjeämne i Serie A – mot den stora besvikelsen. 

Två svenska fyrtorn som ställs mot varandra.

Jag hoppas att Robin Olsen tar chansen och lägger in en liten stöt på Zlatan Ibrahimovic.

Det känns som det var ett liv sedan jag satt på ett fallfärdigt Sant Elia på södra Sardinien och såg Cagliari åka ur Serie A. Det stod visserligen klart redan innan matchen att Serie B väntade, men besvikelsen från den halvfulla arenan var ändå påtaglig matchen igenom. När anfallaren Joao Pedro gjorde mål och skickade upp bollen på läktaren var nog jag den enda som jublade i publiken. Bollen hade ju landat i min famn. Efter matchen tackade Albin Ekdal för fyra fina år och de uppskattande applåderna bidrog till en smula värme. 

Cagliari känns nog för de flesta som ett klassiskt mittenlag i Serie A. Historien om mästaråret 1970 då Gigi Riva gjorde slarvsylta av allt motstånd har berättats en miljard gånger och prisskåpet ekar tomt. Den här hösten har det dock hänt något med Sardiniens stora stolthet. 

En slump? Knappast. 

Den stenrika flour-kungen Tommaso Giulini hade 2014 förvärvat klubben från den tidigare, excentriske presidenten Massimo Cellino och han har hela tiden haft stora planer. Med de något udda ledorden ”hållbarhet, stabilitet och allvar” investerade han generöst även om klubben hade förpassats till kadettserien.

Cagliari kom tillbaka och den efter några lugna år i mittenriket höjde Giullini ambitionsnivån. Bland annat värvade man Radja Nainggolan från Inter, men också den svenska landslagsmålvakten Robin Olsen.

Det blev succé. 

Efter en fantastisk höst gick Cagliari på julledighet som ligasexa. De tidigare halvfulla läktarna hade hela hösten fyllts till bredden av entusiastiska supportrar som nu drömmer om Europaspel.

Idag kommer Milan med Zlatan Ibrahimovic som trolig startman till ön och det har varit slutsålt sedan en vecka.
”Vi är förbannade och vill vinna”, sa succécoachen Rolando Maran på presskonferensen under torsdagen. 

Anledningen till reaktionen var storförlusten mot Juventus för en vecka sedan då Robin Olsen fick plocka ut hela fyra bollar ur nätet. Mot Milan ska det bli andra bullar när Cagliari söker efter höstformen. 

För svensk del blir det ett spännande möte mellan Olsen och Ibrahimovic. Den förstnämnde har imponerat stort och blivit en publikfavorit med sin seriositet och ödmjuka framtoning.
”Han är lite som oss sarder, lågmälda och lite tjuriga”, så beskrev en sardisk vän Olsen. 

Det som var en paniklösning när den ordinarie förstemålvakten Cragno skadade sig i augusti, blev till slut en riktig win-win för alla parter.

För Zlatans del väntar med största sannolikhet en startplats bredvid brassen Leao. Zlatan har sedan han anlände till Milano varit tydlig med att han är redo att spela och efter besvikelsen i comebacken mot Sampdoria verkar han vilja ta saker i egna händer.

Men om Milan vill haka på jakten om Europaplatser måste de nog vinna mot Cagliari i dag. Höstens stora glädjeämne mot den stora besvikelsen alltså. Det känns onekligen som ett vägskäl.

Själv hoppas jag att Olsen lägger in en liten stöt på Zlatan.

Det stundar trots allt ett EM.