Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Hatet han känner där summerar MLS-tiden

Foto: USA TODAY NETWORK / BRACE HEMMELGARN-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / BRACE HEMMELGARN-USA TODAY SPORT SIPA USA

Var det här Zlatans sista show? Ett grepp om pungen? 

Nej, nu är det dags att sätta bläck på papperet och inleda det sista kapitlet. 

Det här får inte bli hans exit. Det vore för sorgligt.   

Klockan är strax efter halv sex och Sverige håller precis på att vakna till den näst sista dagen med ljus. Sedan kommer mörkret, våra hudar ska blekna och solstrålar prägla våra drömmar. För mig kom mörkret dock redan den här morgonen. På en plan i Kalifornien såg jag vita spelare gråta på planen samtidigt som de tröstades av sina antagonister i svart. Kvartsfinalen i MLS-slutspelet, trafik-derbyt som ligger så fint i munnen på spanska, hade precis avslutats och favoriten ”FC” hade vunnit. På en helt annan del av arenan tog Zlatan sig med bestämda steg mot omklädningsrummet. Han var arg. Blicken mörk. Titelsamlaren, lejonet, Gud hade fallit tungt. 

Alltihop är så mörkt

Precis innan han försvinner in i innandömet av Bank of California Stadium och sedan för gott från den amerikanska fotbollen öppnar han upp höften som om han skulle riktningsförändra på ett tillslag, tar ett ordentligt tag om skrotum med sina väldiga händer och ber random svart-tröjad supporter att helt enkelt suga på dem. Ni kan gesten. Det känns sorgligt. Alltihop är så mörkt. 

Nu frågar sig alla om detta var hans sista show? Ett pungtag, ”sug mina bollar”. På ett sätt tycker jag att hatet han känner i det ögonblicket summerar hans tid i MLS bra. Han såg ner på ligans kvalitet från dag ett. Sedan har det till och med för Zlatan varit väldigt hög frekvens av polemik. Eftersom han anser sig, och förmodligen är, alldeles för bra för MLS har han känt sig manad att på olika sätt markera detta så fort tillfälle givits. Jag tycker även det är lite sorgligt. Zlatan är ohotad svensk kung av fotboll och han kommer alltid att vara det. Fan, jag vill se dig le Zlatan! 

Klart det alltid måste finnas inslag av grabben från Rosengård, men ilskan och hatet kan omöjligt få sätta punkt på allt. Ett pungtag och en smädelse får inte bli en ikonisk scen på Zlatans karriärsexit.

Hoppas han väljer kärleken

Jag hoppas han väljer kärleken till fotbollen som han älskar framför detta. MLS var bra för att komma tillbaka fysiskt efter den svåra knäskadan, men nu måste den riktiga slutfasen inledas. Jag är ganska säker på att spin doctor Zlatan satte sig ner och pratade öppet om längtan till Italien, i landets största sporttidning för någon vecka sedan, av en anledning. Visserligen talar statyresningen och en del av den intervju min kollega Noa Bachner gjorde nyligen för att det kanske tar slut här. Det fanns något att läsa in mellan raderna, han talade på ett sätt som jag aldrig hört honom göra under alla de år jag följt varje steg han tagit. Men den slutscenen; en svidande förlust, på en arena han förmodligen hatar, i en liga han vill pissa på? Knappast va? 

Han satte symboliskt punkt för kapitlet MLS på sitt eget sätt. Gott så, men nu är det dags att sätta bläck på det sista kapitlet. Det ska bli varmt och kärleksfullt men framför allt fyllt av vördnad. Det ska bli en avslutning värdig Zlatan Ibrahimovic, en av de största och bästa fotbollsspelarna i modern tid. Italien väntar på dig. Åk hem.

Zlatan: ”Får frågor - Janne Andersson bajsar på sig”