Thomas Wilbacher

Fortfarande störst, bäst och vackrast

Efter coronasjukdom gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback i derbyt mot Inter. 39-åringen resultat? Två mål inom loppet av tre minuter direkt.
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Det var högst upp i planen derbyt i Milano skulle avgöras.

Det är en match för de största artisterna.

Zlatan vet vad den betyder och han hade bestämt sig.

Mot Milano-himlen höjde sig två torn, högre än alla andra. I skuggan av den desperata smittosituationen som åter tagit stöveln i sina klor skulle ett derby spelas. Och alla var överens om att det var högst upp det skulle avgöras. 

Varje steg som Zlatan Ibrahimovic tagit har följts i Milano-pressen. Sedan han testade positivt för Covid-19 för några veckor sedan har det spekulerats. Tänk att en 39-åring fortfarande engagerar så till den milda grad att hans vara eller icke vara är på precis allas läppar. 

Det var inte särskilt förvånande när Mister Pioli tog ut honom i truppen mot Inter men hur mycket skulle man egentligen förvänta sig av Zlatan som inte spelat en fotbollsmatch på en månad?

***

Rimligtvis skulle detta bli det andra tornets stora match. Romelu Lukaku har varit stekhet i säsongsupptakten och när Belgien ville ha hans mål svarade han med att först näta mot England, sedan sänka Island med två mål. Il derby della Madonnina är dock en match för de största artisterna. En show få förunnad att äga.

Zlatan vet vad den betyder och han hade bestämt sig.

I en oviss tid där Inter målas upp som Juventus största utmanare vägrar Milan rätta in sig i ledet och erkänna sig besegrade på förhand. 

När experterna synar truppen och pekar på en tunn trupp och för lite spets svarar Pioli med nya segrar. Inför derbyt hade de rödsvarta fortfarande inte släppt in ett mål, och vunnit sina inledande tre matcher. Var Zlatans snack om lo Scudetto i somras bara uppumpat jidder utan riktig substans? Några slags svar skulle vi få mot den i de flestas ögon verkliga titelutmanaren.

Nåväl, det var inte mycket till fotbollsmatch rent kvalitativt, det ska sägas direkt. 

Å andra sidan, när var fotbollen det centrala i ett derby senast? 

***

Det handlar om att kliva fram, det handlar om att kriga, om att våga vara avgörande. Jag är nog inte ensam om att vilja göra en poäng om Zlatans ålder i var och varannan mening om honom men när il vecchio hade gjort två mål på dryga kvarten slår man ju bara ut med händerna, skakar på huvudet och skrattar rakt ut. 

Det hjälpte inte ens att torn-kompisen Lukaku bröt Milans nolla ganska omgående. Piolis stolta, högt drömmande, respektlösa gäng vägrar tappa poäng. Oavsett hur matcherna går i den här omgången kommer i rossoneri kunna blicka ner på alla från tronen. 

Med kungen av inte bara Milano men hela Italien på tronen efter fyra omgångar har Milan blivit laget att slå. Inte Juventus, inte Inter. 

39 år och fortfarande störst, bäst och vackrast. Sup in.


Efter coronasjukdom gjorde Zlatan Ibrahimovic comeback i derbyt mot Inter. 39-åringen resultat? Två mål inom loppet av tre minuter direkt.