Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Finns ingen annan väg – köp er tillbaka till toppen

Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
A
Foto: DAVID BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTO / DAVID BLUNSDEN/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Folk pratar inte längre om när Liverpool ska vinna ligan, utan hur. 

Mot Manchester United var det mångsidigheten som imponerade mest.

Men för Ole Gunnar Solskjaers lag finns det ingen annan väg än att köpa sig tillbaka till toppen. 

Jag märker att det ställs en ny fråga när man pratar om Premier League-mästarna den här säsongen. Det som tidigare handlade om ”vem” har nu bytts till hur. 

Hur ska Liverpool vinna Premier League? Ska de bli oövervinnerliga, vilket datum lyfter de bucklan, hur ska de andra hantera Klopps maskin

För mig är Liverpools mångsidighet det mest imponerande av allt fantastiskt. Bara i matchen mot Manchester United visade de upp så många vinnande sidor att de rimligtvis inte borde förlora någon match i ligan den här säsongen. 

***

Ta bara moralen. 

Liverpool hade 1-0 och radade upp chanser, men också missar. När Manchester United till slut börjar vaska fram chanser och tryck framåt kommer moralen fram. Jag tror många på Anfield kände att ett Manchester United-mål hängde i luften i slutminuterna. Det var hörnor och Liverpool vacklade. 

Men det är också då hemmalaget visar upp något av det viktigaste som måste prägla ett vinnarlag; moral. Det är med moral och självförtroende man säkrar poäng. Ibland kan det kännas som att det är små marginaler, men de skapas av tro och självförtroende uppbyggt över tid. 

När Salah fiskar på övertid och Allison drämmer i väg bollen spikrakt till honom slår klasstermometern i taket. Är det inte Alexander-Arnolds krossbollar, Van Dijks brytningar och nickar, Manés löpningar så är det Salahs vänsterfot. 

Det finns spets överallt, hela tiden. Som motståndare till Liverpool kan du aldrig slappna av. Det är ett ständigt fokus och felfritt spel som krävs, men ibland räcker inte ens det. För Liverpool är för oförutsägbara, det finns för många idéer, för många absoluta klasspelare. Om någon har en sämre dag lyfter den andra. 

***

Man kan väl lugnt konstatera att Manchester United lever i en annan verklighet. Innan matchen kom informationen att Markus Rashford blir borta i ett par månader. Det är dessutom EM-år vilket ofta leder till att comebacker efter skador dröjer en smula längre. Jag tror till exempel att Harry Kane kommer vara ytterst försiktig och snudd på övervärderande innan han kliver in i en match. Manchester United klarar sig inte utan Rashford som det ser ut just nu. 

Greenwood må vara en underbar liten talang, men han ska inte bära Manchester United redan och Martial klarar sig inte ensam. Under inledningen av den här säsongen var jag imponerad över speed-kulan Daniel James men sedan en tid tycker jag han bara springer och springer utan att det händer något konkret. 

Fred är en ytterst kompetent mittfältare, men det räcker inte. Manchester United behöver spetskompetens. Spelare som avgör matcher, lirare som gör det lilla extra. De kan nå en hög nivå i matcherna men aldrig den absoluta toppnivån. Spelarna är helt enkelt för dåliga. 

Nu kommer ju inte det hända, men hade jag suttit i den pengabadande Manchester United-ledningen skulle jag ha köpt för överpris, för samtidigt som Liverpool blåst förbi och ifrån rent sportsligt har de även ätit upp avståndet i pengaligan. 

Snart är de förbi även där och kan titulera sig rikast i England. Manchester United måste investera sig ur krisen. 

Det finns ingen annan väg. Köp kompetens. Köp spets. Köp er tillbaka till toppen.