Wayne Rooney. Foto: PETER CZIBORRA / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅNWayne Rooney. Foto: PETER CZIBORRA / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Wayne Rooney. Foto: PETER CZIBORRA / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Thomas Wilbacher

Ett kräk – men han gör inte barn till sexköpare

Publicerad
Uppdaterad

Wayne Rooney har kört bil berusad och det är inte första gången han visar prov på dåligt omdöme. 

Han är ju sedan gammalt en notorisk sexköpare.

– Dum som jag är har jag haft sexuellt umgänge med både prostituerade och gifta kvinnor, har Rooney erkänt. 

Jag tror att de flesta av er som läser det här känner avsky gentemot personen Wayne Rooney. Jag tror också att många av er vid multipla tillfällen hänförts av hans fotbollsförmåga. Jag menar, bara på ett individuellt plan har han plockat hem priser som ”årets spelare i Premier League”, ”säsongens vackraste mål”, för att inte tala om att han är det engelska landslagets meste målskytt genom tiderna. 

Här har vi ett problem, en clash, som inte är speciellt ovanlig inom idrotten. Vi älskar idrottsgärningen men fördömer brotten. Plötsligt befinner vi oss i ett område utan förutbestämda gränser, i en åsiktszon full av nyanser. Wayne Rooney befinner sig mitt i, där till exempel George Best alltid rört sig. De är fotbollsspelare på lördag klockan 16.00, sexköpare eller vad det nu är de andra dagarna. I dag är det Rooney, i morgon någon annan.

Jag gillar inte Wayne Rooney

Jag har personligen aldrig varit den dömande sorten, som jagar upp mig över att politiker tar snedsteg eller för all del fotbollsspelare som fallerar i det påprackade ansvaret att vara en förebild för barn och unga. De får till slut sina straff och får leva med dem. 

Jag ska ärligt säga att jag inte gillar Rooney, jag kommer aldrig romantisera bilden av honom som en bad boy med guldskor - ett annars ganska vanligt förekommande fenomen. Låt det gå tio år, kanske kommer vi dit med Rooney också. 

Det som däremot stör mig är det ständiga tjatet om att fotbollsspelare har ett ansvar, som förebilder till nästa generation fotbollsspelare. Självklart är det önskvärt, naturligtvis skulle det bästa vara om alla visade låt oss säga Inter-spelaren Borja Valeros fina omdöme. En familjefar som ödmjukt respekterar och hedrar rollen som tusentals barns förebild. Men det stannar också där. 

Vi kan fördöma, ta avstånd och till och med avsky, men vi kan inte ställa krav på att fotbollsproffs agerar enligt en önskvärd modell. Everton kan göra det, de har sina regler och spelarna, som är konsulter i verksamheten, har sina kontrakt att följa. Därför köper jag också Evertons beslut att låta Rooney spela i helgen. Funkar det det för dem så funkar det för mig, för Wayne Rooney har inte skrivit på något livstidskontrakt att vara förebild för alla världens fotbollsintresserade. 

 

LÄS ÄVEN: Gravida hustruns ilska – efter Rooneys fyllekörning.

 

Han är en fotbollsspelare, en snubbe som sparkar på en boll i Everton. Ansvaret blir inte större för att han är en av Englands bästa genom tiderna. Tvärtom, ansvarsbördan finns inte. 

Wayne Rooneys eftermäle svärtas ner.

Inga barn kommer att följa Rooneys usla exempel bara för att de gillar fotbollsspelaren, imiterar en av hans bicicletas och bär hans tröja. Barn kommer inte växa upp och bli fyllekörare och sexköpare bara för att fotbollsidolen var ett kräk. 

Förhoppningsvis lär de sig snarare just att han egentligen är ett kräk och önskar sig en annan tröja till nästa födelsedag. Om inte annat så är det våra föräldrars uppgift. 

Däremot är ju uppmaningen att inte glömma, för bortom böter från klubben och indraget körkort så borde Wayne Rooneys största straff bli hans nedsvärtade eftermäle. Om vi inte väljer att romantisera det förstås.

 

Se fler höjdpunkter på Viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag