Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

En smaklös egoist – det kändes ovärdigt

Foto: RODRIGO JIMENEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUAN MEDINA / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När Real Madrid till slut fick sträcka upp armarna i luften och vråla ut sin eufori gjorde de det som överlägsna mästare av den spanska ligan. Då valde Sergio Ramos att prata om nästa match, nya segrar och hårt arbete. Lika fokuserad som alltid och med en aura som få spelare utstrålat de senaste 20 åren. En sällsynt legendar är han.

På samma plan stod Gareth Bale och skrattade, det kändes ovärdigt. 

I ett mästerlag finns det alltid många att hylla.

Från mästarcoachen Zinedine Zidane till den pånyttfödda anfallspådrivaren Karim Benzema. När man tittade på Real Madrids trupp innan säsongen var det nog många som lyfte fram Eden Hazard som utropstecknet och den kanske klarast lysande stjärnan i anfallet. När vi summerar är det dock, som Sergio Ramos predikade under segerintervjun, det hårda arbetet från en spelargrupp som älskar titlar som segrade tillsammans.

Personligen lyfter jag gärna fram Sergio Ramos och Karim Benzemas säsonger, ofta har de varit avgörande i matcher som stått och vägt. Men det finns en hel hoper underskattade spelare, som i en fotbollsvärld som ständigt snurrar snabbare och snabbare och alltid är på jakt efter nytt blod och nya karaktärer, som jag tycker glöms bort. Kanske är Toni Kroos det tydligaste exemplet i mästarlaget Real Madrid. Jag tror också att han kommer bli lite bortglömd när vi om 20 år minns tillbaka på Real Madrid under Zinedine Zidane. 

Gareth Bale är en smaklös egoist

Då kommer vi så klart precis som nu prata om Gareth Bale som valt att mjölka ut sitt kontrakt. Det är hans rätt, klubben gav honom ett kontrakt en gång i tiden. Det betyder dock inte att man måste gilla honom. För någon vecka sedan satt han och poserade med munskyddet över ögonen fullt medveten om att en hel värld skulle uppmärksamma hans lilla hyss. Detta mitt i Real Madrids titeljakt, när lagkamraterna som han har delat omklädningsrum under så många år med svettas och spottar blod ute på planen.

Det var som sagt för någon vecka sedan. Igår hade han kastat munskyddet och när slutsignalen gick var han plötsligt intresserad igen. Som om han med sina två mål och två assist på hela den här säsongen i ligan hade något med den här titeln att göra.

Det hade varit en sak om han inte hade velat stjäla showen och spela allan på bänken. Det hade varit en sak om han hade visat intresse för sina lagkamraters kamp. Det hade varit en sak om Gareth Bale inte bara hade varit en smaklös egoist med golfbag och väskor redan packade.

Enda som fanns i Ramos huvud

Lagkaptenen Sergio Ramos är till skillnad från Bale redan sugen på mer. I den sista ligamatchen, borta mot Leganés på söndag, kan Real Madrid ta sin tionde raka seger. Bara det fanns i hans huvud. Jag tycker det säger allt om den här otroliga mästarklubben. Den här titeln vann Real Madrid för att de har jobbat hårdast, de vann La Liga 2020 för att deras vilja att vinna och ständiga hunger efter titlar är överlägset störst. 

Jag önskar att firandet trots tiderna som råder blir blött och att man avslutar festligheterna med att skicka Bale tillbaka till öarna med tjära och fjädrar. Det har han förtjänat.