Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

En skandal – det här får aldrig hända igen

Det som utspelade sig utanför Ljungby Arena i går är en av de största skandalerna inom svensk idrott under 2017. 

Nu måste de ansvariga ställas till svars, för det får aldrig hända igen.

Föreställ dig att du längtat efter något i flera månader. 

Som på den tiden då jultidningsförsäljningen i oktober väckte den första tanken om julafton. Sedan kom första ljuset på adventstaken, julkalenderns nedräkning, lucia och till sist julskinkan kvällen innan.

Igår när en grupp supportrar till hockeylaget Troja-Ljungby vaknade fanns det dock ingen doft av glögg och gran. Det fanns ingen morgonpresent. Det blev inget julbord, ingen tomte kom.

Istället fick de veta att deras julafton var inställd. Den passionerade supportergruppen Ultras Ljugby, som är med sitt lag i vått och torrt, som reser kärlekskilometer för Troja fick veta att de är ovälkomna fascister, dåliga för föreningen, ja till och med för sporten. 

En kort recap, lite fakta, så alla är med på vad som faktiskt hände innan IF Troja-Ljungbys mot premiär mot BIK Karlskoga. 

När Ultras Ljungby anlände till hockeyarenan med sina flaggor och halsar fulla med sång, med biljetterna i handen fick de veta att de inte var välkomna in. De fick ingen förklaring varför, de fick bara veta att de inte var välkomna. Efter matchen försöker Troja-Ljungbys ordförande Pelle Wass förvirrat förklara varför man stängde ute några av sina mest trogna supportrar.

- De är inte bra för för föreningen. De är inte bra för sporten. De har svarta tröjor och kallar sig för ultras. De står för fascism och liknande, sa Wass i C Mores studio. 

Fascism är alltså en auktoritär politisk ideologi som har sitt ursprung i Benito Mussolinis fascistiska parti, Partito Nazionale Fascista. Som av en händelse har även begreppet Ultras sitt ursprung i Italien. Jag föreslår att Wass och alla som står bakom honom först tar ett varv i historieböckerna och läser på lite om vad Mussolini gjorde under hans år som fascistisk envåldshärskare i Italien. Sedan kan ni läsa detta.

Vi stannar i Italien och tittar till Daniele Cionis examensarbete som han även beskriver som ”en resa genom den organiserade italienska läktarkulturen”. Där intervjuas en av de som var med och skapade den första ultrasgruppen på 70-talet, Fiorentina-supportern Walter Tanturli.

- Att vara en Ultras betyder att viga sitt liv åt laget. För mig betyder Fiorentina allt. Precis allt. Förutom matchdagen så börjar jag förbereda mig inför nästa match redan på måndagen. Målet är att vara mer förberedd och bättre än motståndarna. Tillsammans med vännerna i gruppen gör vi banderoller, flaggor och planerar resor. Är det hemmamatch är vi på arenan redan vid klockan nio på morgonen. Att vara ultras betyder att alltid sjunga för tröjan, oavsett vad som händer. 

Jag är helt säker på att personerna i Ljugnby Ultras känner igen sig i Tanturlis beskrivning av Ultras-begreppet. I en intervju med Per Brolléus på P4 Kronoberg utanför Ljungby Arena är en av killarna i Ljungby Ultras också tydlig med detta.

Vilka är det som står och sjunger och stöttar laget i bortamatchen mot Leksand? Jo det är vi!

Han är desperat. Han är förtvivlad. 

Han är också fortfarande ovetande om att han ett par timmar senare ska kallas för fascist av Pelle Wass. I själva verket är han inte skyldig till något av det de ignoranta gubbarna i Trojas ledning beskyller honom och hans vänner för att vara. Det enda de är skyldiga till är den stora kärleken till IF Troja Ljungby. 

Men vet ni vad Ultras Ljungby: ni är inte ensamma i det här. 

Hela supporter-Sverige, oavsett idrott, står bakom er.

Tillsammans ska vi se till att personer som Pelle Wass aldrig kommer vinna. 

Framåt Ultras.