Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

En drömdeal för alla inblandade

Coutinho lämnar Liverpool för Barcelona.
Foto: CARL RECINE / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Klopp och Coutinho.
Foto: PHIL NOBLE / REUTERS BILDBYRÅN

Så var det äntligen klart. 

Coutinho lämnar Liverpool för Barcelona. 

En drömdeal för alla inblandade. 

Philippe Coutinho ansågs vara en stor talang redan när han köptes av Inter som 16-åring men det tog tid innan världen verkligen förstod vad den lilla killen från Rio de Janeiro skulle kunna uträtta på en fotbollsplan. 

Att han 12 år senare skulle bli världens tredje dyraste försäljning genom tiderna och att självaste Barcelona skulle ha honom högst upp på önskelistan kändes så klart som en högst otrolig hypotes. Inter förstod det inte, trots att han tränade på Appiano Gentile i nästan tre år. 

Men å andra sidan, vem kan klandra dem? 

Coutinho fick många chanser i Inter, men trots att råtalangen blixtrade till titt som tätt oroade lägstanivån. 

Just i dag känner nog italienarna hursomhelst en smula ånger. 

Kanske att någon i den gamla sportsliga ledningen skäms. För Barcelona har precis betalat Liverpool en och en halv miljard svenska riksdaler.

Varit ganska usp-fri

Med Coutinho i Barcelona sprattlar den spanska fotbollen till och fångar återigen världens fotbollspubliks uppmärksamhet. 

El futbol har ju om man ska vara helt ärlig varit ganska usp-fri den senaste tiden. 

Men tillsammans med Diego Costa ger Coutinho oss alla en anledning att välja la liga före någon av de konkurrerande ligorna när matcherna krockar med varandra. 

Tänker på Brescias stolthet

Diego Costa ja, ingen har väl undgått att han är tillbaka med besked i Atletico Madrid? 

Sällan har uttrycket ”sheriffen är tillbaka i stan” passat bättre i en fotbollskontext. 

Efter debuten i cupen, då han blev inbytt, gjorde mål efter fyra minuter, bara för att sedan skada sig men på något sätt lyckas bita ihop, komma in på plan och ta ett gult, överträffade han sig själv på lördagen. 

Varnad i den 62:a minuten, målskytt i den 68:e och utvisad under målfirande med fansen. 

Då har jag inte ens nämnt allt bökande och stökande, gruffande och jiddrande där emellan. Costa är en karaktär som fotbollen behöver. 

Det går inte att stöpa alla i en perfekt CR7-form. Alla mänskliga drag i den på ytan perfekta fotbollsvärlden är önskvärda.

Tänk, det var inte länge sedan Dario Hübner puffade i gång en cigg i spelargången. Jag tänker ofta på Brescias stolthet när jag ser Diego Costa. 

Coutinho vann jackpot

Nåja, Coutinho var det. Som han ville till Barcelona! 

Det sägs att han blev såld på staden när han var utlånad från Inter till Espanyol och att han alltid har drömt om Barça. 

Brassar är dessutom lite extra känsliga vad det gäller omgivning och de ställer högre krav på livskvaliteten än andra. Även om - för det ska sägas - girigheten ibland kan föra de långt, ibland hela vägen till Kina. 

Coutinho vann jackpot. 

Han får både cashen och allt det där andra. 

Krävs mycket om någon ska stoppa Barcelona

Barcelona då? Och Liverpool? Win-win! Det går inte att motivera en spelare som har bestämt sig för att flytta (här skulle jag återigen kunna generalisera kring brassar, men jag tror det räcker för i dag). 

Nej, inte ens mästarmotivatorn Jürgen Klopp. Och hur bra Coutinho än må vara så borde Liverpool kunna bygga en starkare trupp med hjälp av pengarna man tjänat på den här affären. Kom ihåg att han köptes för - den i sammanhanget - struntsumman 100 miljoner kronor.  

Ett halvår efter att Barcelona förlorade sin superbrasse landar alltså nästa. 

Denna gång är det en match made in heaven: Coutinho kan gå rätt in och axla samma roll som en åldrade Iniesta. Han kan också starta från en offensiv vänsterposition även om det nog blir Dembele där framöver. 

Samtidigt har Coutinho såna offensiva kvaliteter att allt det där kommer att ge sig med tiden. Här och nu är det bara att gratulera alla Barcelona-supportrar.