Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Det här var pinsamt – rensa ut all skit nu

Expressens Sebastian Mattsson och Anel Avdic om Fredrik Ljungbergs framtid i Arsenal i samband med tränarbytet i slutet av november.
Fredrik Ljungberg deppar under förlustmatchen mot Manchester City. Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Mesut Özil. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är klart det inte är någon ljus historia, Fredrik Ljungbergs tränartid i Arsenal. 

Det är klart att få 3-0 i baken efter 45 minuter mot Manchester City svider.

Arsenals usla höst, deras sanslöst svaga år, det på många sätt totala haveriet som är deras fotbollsprojekt har dock ingenting med Fredrik Ljungberg att göra.

Han är bara ett av många felbeslut.

När Fredrik Ljungberg i en av sina inledande presskonferenser la allt taktiskt fokus på anfallsspelet tyckte jag att han var fel ute. Det var mycket fart här och fläkt där och jag undrade om han hade glömt allt som Lasse Lagerbäck en gång predikade.

Å andra sidan kanske hans fokus låg på energi och gruppdynamik, och vem kan egentligen klandra en person som får detta Arsenal i händerna mitt under brinnande säsong.

Att dessutom få ett revanschsuget Manchester City emot sig kanske inte riktigt är något drömläge direkt. Dessutom var Kevin de Bruyne i sitt absolut bästa slag och då är han om man ska vara helt ärlig snudd på ostoppbar. I

 mitt tycke är han världens bästa centrala mittfältare och han förtjänar verkligen att få vara skadefri hela vägen in i maj.

Pep Guardiola kommer med all säkerhet få i gång maskineriet igen, kanske var matchen på Emirates vändningen på säsongen. City kommer säkert vara med långt fram när det ska avgöras i Champions League, säsongens egentligen enda målsättning.

För att vara på topp måste de dock hitta formen i ligan och jag tycker inte att deras kräftgång ska värderas speciellt högt om ens alls när det gäller CL. Det finns för många exempel på höstslakter i europeiskt gruppspel och i ligan som slutat med tidigt uttåg från europaspelet. Nej, City är med. Med konserverad de Bruyne-form kanske till och med min stora favorit.

***

Arsenals mörker är samtidigt konstant. 

Det blir nästan smärtsamt när uppgivenheten på läktarna letar sig ner på planen och in i spelarna. Özil byttes ut i den andra halvleken och gjorde en Xhaka light när han sakta vandrade av planen. 

Fan, borde inte han sluta spela fotboll? Helt ärligt, så rutinerad, med alla de titlarna han har samlat på sig genom åren, men ändå agerar han som en nykläckt fotbollstalang. Pinsamt. 

Han var dock inte ensam om att vara pinsam och direkt respektlös inför hemmasupportrarna på Emirates på söndagskvällen. Det är en sak att inte ha förmågan, men när spelare ger upp och slutar ta jobbet, då är det över. 

Till och med Ljungberg gav upp, det blev väldigt tydligt. 

***

Ingen tror längre på någonting i Arsenal. Det är kolsvart. Om den inkompetenta ledningen har något vett kvar borde de leta upp ruta ett och börja därifrån. 

Rädda det som räddas kan, hitta en tränare som vill omfamna projektet, hitta en ny sportchef. Rensa ut allt skit. Börja uppifrån och jobba sedan neråt till spelare som inte vill vara där, som inte är värdiga att bära Arsenal-tröjan.

Vad det gäller Ljungberg så var vi nog en del som hoppades och vid ett par tillfällen fick lite hopp om att han kunde vända på det här, men efter i dag kan vi konstatera att han inte var kapabel att skapa några julmirakel i norra London. 

Publiken drog i paus. 

Ingen orkade se mer av haveriet Arsenal och frågan är när de orkar sig tillbaka till Emirates igen.