Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Det här kändes som 90 minuter bakfyllefotboll

Kyle Walker svalkar av sig.Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kevin de Bruyne klev av skadad.Foto: NIGEL RODDIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Manchester City spelade i dag en nyckelmatch i titelstriden med Liverpool, mot trean i Premier League. 

Ändå kändes det som att besvikelsen från veckan lagt sig som en blöt filt över det som borde vara en glödbädd innanför linjerna på Etihad. 

För alla utom en. 

Spelarna är proffs men framför allt födda vinnarskallar och än så länge är jag ganska säker på att ingen gäspar bort ligatitlar. 

Manchester City har spenderat miljarder och åter miljarder för att vinna allt och i det förväntade utfallet fanns så klart en final i Champions League. Marknaden, som är med och bestämmer sannolikheten på slutsegrare, höll med. Åker man ut i ett dubbelmöte mot ett i sammanhanget hyfsat mediokert lag som Tottenham ska dock alla inblandade rannsaka sig själva. 

Säsongen summeras först när ligatiteln är utdelad och City har fortfarande allt i egna händer, därför väntar vi med slutsatser och matchen mot Spurs skulle ju faktiskt först av allt, till varje pris, vinnas. 

Phil Foden blev matchens samtalsämne

Efter Heung-Min Sons show i Champions League-mötena och med tanke på Harry Kanes skada vilade nog ett par extra nervösa blickar på koreanen. Föga förvånande var det också han som skapade Tottenhams första riktigt farliga läge och han såg återigen till att röra runt ordentligt i City-försvaret. Eller i alla fall under de första 45 minutena. 

Det var dock Phil Foden, borned and raised Manchester City-supporter och fostrad i klubbens akademi, som skulle bli matchens stora samtalsämne. 

När övriga slet med att tända till skallarna och få fart på fötterna glödde marken under Foden. Sergio Aguero hittade 18-åringen på bortre stolpen redan i den femte minuten. Tonåringens första ligamål för City fick Etihad att glömma sorgen. Det var ett mål som doftade av garanti det kommande decenniet. En offensiv ytter som gör skillnad kostar i runda slangar en miljard i dag, så det går ju faktiskt att redan nu räkna på hans värde för Manchester City. 

- Vi har för fan en titel att spela om, sa nog någon i Citys omklädningsrum under de dagar som gått efter fiaskot mot Spurs. Och nu är de vakna, titelförsvararna, och det är tur det för tåget går. 

Kändes som 90 minuter bakfyllefotboll

Redan i veckan väntar Manchester United på Old Trafford, samtidigt som Liverpool har ett tämligen enkelt spelschema, i alla fall på papperet. 

Det enda smolket i glädjebägaren var att Kevin de Bruyne återigen fick linka av skadad, med smärta i sitt redan tilltufsade knä. Belgaren har sett så stark ut på slutet och känslan var att han skulle bli en av huvudpersonerna i den dramatiska avslutningen. 

Samtidigt som Spurs nu måste försöka få sina nyckelspelare som hamnat på skadelistan tillbaka, för att bärga en CL-plats inför nästa säsong samt göra allt för att avfärda hela Europas kelgris Ajax ska Pep Guardiola gjuta mod i sin spelartrupp. Det var inte på något sätt dåligt i dag, men nog kändes det lite som 90 minuter bakfyllefotboll efter veckans urladdning. Det kommer dock med största sannolikhet krävas fyra segrar för att för att inte hela den här säsongen ska betraktas som ett fiasko.