Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Det finns inget som är lika imponerande

Foto: /IBL / /IBL CORDON PRESS
Juventus president Andrea Agnelli. Foto: ETTORE FERRARI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Juventus har - på tolv år - arbetat sig tillbaka från helvetet till att ha värvat världens bästa fotbollsspelare. 

Cristiano Ronaldo ansluter till klubben.

Ledarna som tagit Juventus tillbaka borde helgonförklaras.

Jag kommer aldrig glömma sommaren 2006. 

Från rubrikerna dagen efter att Serie A:s sista omgång hade spelats till VM-guldet. 

Calciopoli, den största skandalen som någonsin drabbat den italienska fotbollen, rullades ut med dunder och brak i Italien.

"Taglia, taglia, taglia tutto!", citerade Corriere dello Sport en av de avlyssningarna som polisen hade gjort med Juventus sportchef Luciano Moggi. 

Den kom från ett samtal med en tv-producent. "Klipp bort allt!", var budskapet då Moggi ville radera ett solklart offside-mål från sändningen. Det var så det såg ut.

Det som sedan kom var något annat. Från paradiset till helvetet, för att använda divinsk dantianskt språkbruk. Juve degraderades och Världens mest välorganiserade klubb fick börja om från ruta ett. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

 

***

Resten skulle man kunna säga är historia och i dag blickar vi tillbaka på sju raka ligatitlar, två Champions League-final och värvningen av världens bästa fotbollsspelare. Men jag skulle ändå vilja stanna lite i den där historien för att beskriva min fascination för Juventus och deras resa till den absoluta toppen av klubbfotbollen. 

Den började i Serie B med världsmästaren Gigi Buffon som fanbärare och garanti för framgång och med Didier Deschamps, som när den här krönikan publiceras på webben leder Frankrike i VM-semifinalen mot Belgien. 

När doldisen Jean-Claude Blanc ansvarade över det sportsliga gastade och gormade supportrar om hans uselhet och krävde hans avgång. Det de dock blundade för var hans enorma arbete för att ekonomiskt säkra färdigställandet av Juventus nya arena.

Idag blickar alla italienska toppklubbars presidenter på Juventus Stadium med avundsjuka. Liksom de gör på den sportsliga ledningen som la grunden till all framgång. 

 

LÄS MER: Här är Malmö FF:s väg till Champions League 2018. 

 

***

Giuseppe Marotta och Fabio Paratici värvades som arkitekt och byggmästare för ett framtida storlag. I den sportsliga ledningen närvarade Juventuslegendaren Pavel Nedved och president Andrea Agnelli. 

Där fanns historisk trygghet och förankring, där fanns sportslig kompetens och nytänkande i kvadrat. Antonio Conte var en vild hingst med enorm potential, men i behov av en sadel och en ryttare som tyglade och piskade för att det skulle fungera i tävlingssammanhang. 

Max Allegri som efterträdde honom var en påläggskalv med stor potential. Marotta, Paratici, Agnelli och Nedved såg allt glasklart i sitt framtidskikarsikte.

Samtidigt som arabvärlden, Ryssland och Kina la beslag på det ena europeiska toppklubben efter den andra fortsatte Juventus att arbeta metodistiskt, långsiktigt och professionellt. 

Utan att någonsin förhasta sig, utan att någonsin falla för lockelserna och värva drastiskt dyrt för att ”hänga med” de rikare, konkurrande klubbarna. Klassiskt italienskt sportcheferi, men på en ny nivå. 

Timing är ett av nyckelorden.

 

LÄS MER: Champions League-finalen – allt du behöver veta.

 

***

Som i dag, när Cristiano Ronaldo officiellt blev klar för Juventus. Världens bästa fotbollsspelare till Juventus. Smaka på det. Det är omtumlande och jag upprepar ”omöjligt” för mig själv. 

Jag tänker på el pibe de oro, Maradona, och ett fullsatt Stadio San Paolo som euforiskt firade hans första steg på den något naggade, torra mattan. 

Jag minns ett nittiotal då den italienska fotbollen dominerade och den storhetstid som följde. När jag lägger allt samman, när jag jämför övergångar i historien hittar jag ingen som är så imponerande som den här.

För sättet Juventus på tolv år har arbetat sig tillbaka från helvetet till att i dag ha värvat världens bästa fotbollsspelare. 

Helgonförklara dem. 

Skriv böcker om deras gärning. 

Res statyer i Carrara-marmor på de ansvariga och när ni ändå är i gång, gör en ny torso på Ronaldo och skicka den till Portugal.

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!