Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Det fick bägaren att rinna över för Messi

Messi har begärt att få lämna Barcelona.
Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Presidenten Bartomeu är under stor press.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fansen kräver president Bartomeus avgång.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Messi har ruttnat på president Bartomeu. 

Så hur agerar Barcelona nu? 

Har de verkligen råd, inte bara monetärt, att gå ut i krig mot superstjärnan? 

Ofta har vi en förmåga att glömma bort hur viktigt det är med en välskött klubb i alla led för att nå framgång. Tränaren och spelarna hamnar alltid i fokus även om sportchefernas betydelse i en fotbollsklubb fått mer ljus på sig de senaste åren. 

Till och med de konservativa britterna, med sina managers som styrde allt med järnhand, har följt fotbollen utveckling. Men en välorganiserad klubb stannar inte vid en sportslig ledning. Allt måste klaffa, alla måste leva i en ständigt utvecklande och framåtlutad symbios. 

Ingen trodde det var så allvarligt

I Katalonien har allt samspel fallerat. I klubben som länge var en av de mest välorganiserade, nyskapande och segerrikaste har allt krackelerat. Det har sipprat ut missnöje från många i Barcelona de senaste åren, men att situationen skulle var så här allvarlig trodde nog ingen. Från tiki-taka och ständigt inflöde av spelare från akademin, prenumeration på finaler och troféer till kaos. Det blev inga titlar den här säsongen. 

Någon final i Champions League var Barcelona aldrig nära. Luis Suarez ska ha fått ett iskallt samtal om att se sig efter en ny klubb. Kort därpå faxade hans bästa vän i omklädningsrummet, Leo Messi, in sin avskedsansökan. När solen hade gått ner över Barceloneta protesterade supportrar högljutt mot klubbledningen. 

I dag är Barcelona inte längre exemplet som alla vill följa, tvärtom borde andra klubbar av samma dignitet studera deras misstag för att inte hamna där klubben befinner sig i dag; i jämmer och elände, i stor ovisshet inför framtiden. 

Han har ruttnat på Bartomeu 

Upprördheten mot president Bartomeu präglar supportrarnas sånger utanför Camp Nou. Det är han som ska avgå, inte Messi som ska lämna. Och det är så klart lätt att förstå ett brinnande supporterhjärta som tar klubbens bästa spelare genom tidernas parti. Messi har ruttnat på Barcelonas felrekryteringar, han har ruttnat på den sportsliga ledningen, men framför allt har han ruttnat på Bartomeu. 

Samtalet till Suarez ska ha varit droppen som fick Messis mate-kopp att rinna över. För en neutral fotbollsälskare skapar tanken om Messi i en annan liga så klart skönt pirr i kroppen. Det är inte bara en övergång som skulle få de största klubbarna att vrida på transferbudgetkranen ytterligare, men det skulle även rubba maktbalansen. Den som knyter till sig Messi kommer att bli megafavoriter att vinna Champions League-nästa säsong. 

Den Manchester-klubb, ja faktiskt oavsett vilken, som hypotetiskt skulle lyckas kommer att bli favorit före Liverpool att vinna titeln. En osannolik men ändå möjlig övergång till Inter skulle placera Milano-klubben före Juventus. Och helt ärligt, om det skulle bli Paris, varför skulle man då ens spela Ligue 1?

Hur agerar Barcelona nu? 

I ligadvalan (Frankrike får ursäkta) som vi befinner oss i kommer Messi-gate vara central. Hur agerar egentligen klubben nu? Har de verkligen råd, inte bara monetärt, att gå ut i krig mot Leo Messi? Rapporterna om en stämning och vad man måste anta ett långdraget juridiskt efterspel mellan Barcelona och Messi skvallrar om maktgirighet och glömska. 

Visserligen känns det inte som att en hypotetisk avgång av Bartomeu skulle stoppa Messi att lämna klubben, men högsta hönset måste fundera över sin framtid. För nu handlar det inte om att sätta nästa tränare eller sportchef. Nu gäller det att agera för klubbens bästa för att hitta tillbaka till det klubben en gång var: Världens bäst organiserade klubb. Men då måste Bartomeu lyssna på supportrarnas sång utanför Camp Nou.