Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

De var mer redo, mer klara – nu är de i final

Foto: MANU FERNANDEZ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

- Leipzig är ett fotbollsprojekt som många borde studera, sa Marcelo Lippi i tisdagens la Gazzetta dello Sport. 

Han är sannerligen inte först med att hylla den välkalibrerade tyska klubben som gått från ingenstans till toppen på några år.

En sak är pengarna och deras totala ointresse för allt som hör till medlemsägda klubbar. Men man måste också kunna separera det från klubbens metoder, sättet de byggt från från grunden, värdet av satellitklubbens Salzburg och hur de lyckats bilda den här kraftfulla, ramstarka, framgångsrika organisationen. Leipzig har inte värvat till sig en semifinal i Champions League. De har arbetat smart, målmedvetet och hårt. Semifinalen mot Paris Saint-Germain var välförtjänt. 

Den franska hackkycklingen har haft några fler år på sig och har haft mer pengar men framför allt mindre tålamod. Nog trodde presidenten Nasser Al-Khelaifi på snabbare framgång även internationellt men det har visat sig att man bara kommer en bit på vägen även med obegränsade tillgångar. Kanske borde PSG ta Lippis råd och lära sig lite om organisation och långsiktighet? Nåja, efter många försök med trupper fullproppade av fotbollstalang och stjärnglans inledde man denna gudsförgätna säsong med internationell loser-stämpel på sig. 

Efter några bra matcher på hösten hamnade vi där vi varit så många gånger igen. Vi tittade på varandra på pubar och vid kaffemaskinerna med våra smartaste fotbollsanalyserande ögon, vägde in Mbappés mognad, Neymars briljans och Tuchels ankomst. 

– Är det ändå inte denna säsong PSG vinner Champions League!?

Sen drog man tanken några varv i systemet och mindes alla mentala kollapser, fann brister och skakade på huvudet. 

– Nej, det är nog inte deras tur den här säsongen heller. 

Pandemin är bara ytterligare en situation av många att förhålla sig till. Och jag gillar verkligen klyschan att det är lika för alla. Kanske gynnar det någon klubb mer än andra men kvasianalysen att så kallade publiklag missgynnas köper i alla fall inte jag. Inte på den här nivån. 

Eleven mot läromästaren skrev tyska Bild inför matchen. Inte för att jag tycker att Tuchel varken har åldern eller meriterna för att förtjäna epitetet så fanns det ändå en poäng i rubriksättningen. 

Nagelsmann är det unga ansiktet utåt för det tyska tränarundret. Hans karriär har bara börjat men där satt han igår i en Champions League-semi med sin dyra, märkliga ullkostym som nog bara en tysk kan bära upp. Ja eller bära upp och bära upp. Han hade den på sig. Och hans framtid som coach har en betydligt ljusare framtid än kostymen. PSG blev för stora, för mäktiga. De var mer redo, mer klara. 3-0 var inte på något sätt orättvist och på söndag ska de spela sin första CL-final. 

Det tycker jag verkligen att klubben, spelarna, Tuchel och alla parisare har förtjänat.