Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Wilbacher

Dags att agera om det inte ska bli parodiskt

Dejan Kulusevski om samtalet med Zlatan Ibrahimovic
Thomas Tuchel.
Foto: STEPHANE MAHE / REUTERS BILDBYRÅN
Kylian Mbappé saknades mot Leipzig.
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA

Veckans Champions League-omgång bjöd på en hel del konstiga resultat. 

Det är inte speciellt konstigt. 

Thomas Tuchel hade rätt. 

Något måste göras om den här säsongen inte ska bli parodisk. 

Thomas Tuchel är en av många som har varit inne på det på slutet och det är nog dags för fotbollen att göra något om den här säsongen inte ska bli parodisk. 

När Jürgen Klopp ställde över hela det ordinarie laget i en FA-cup match förra vintern, alltså innan pandemin stoppade all fotboll, gjorde han det i protest mot ett alldeles för tätt och tufft spelschema. 

Nu har det varit många uppkavlade ärmar, gemensamma krafttag och knutna nävar för att bara klara av den här förbannade skittiden vi lever i. 

***


Fotboll är sannerligen inte allt här i världen men det är samtidigt en industri som folk arbetar i, fotbollen kan fungera som en tillflyktsort för människor över hela världen och ner på gräsrotsnivå ger sporten våra alltmer stillasittande kids en liten välbehövlig paus från gamnackar hängandes över surfplattor.  

Det helt orimligt hårda spelschemat för de professionella fotbollsspelarna är kanske heller inte något att böla över men så här ett par månader in i säsongen så säger Tuchel det alla tränare tänker: 

Det är för tufft för spelarna.

Det går inte att prestera på topp med de här förutsättningarna. När fransmännen reste till Emil Forsbergs Leipzig gjorde man det utan Neymar och Mbappé. Två av de största spelarna, de alla vill se i just de här matcherna. För det går helt enkelt inte mycket längre till att pressa spelarna hårdare. 

Vi fick en hel del anmärkningsvärda resultat när veckans Champions League-omgång spelades, så klart en direkt följd av att olika lag kommer med olika fysiska förutsättningar till matcherna. 

I de här tiderna gäller det att prioritera. 

***

Man skulle kunna argumentera för att det är samma för alla den här säsongen men samtidigt har ingen varit i den situationen tidigare vilket gör att slumpfaktorerna blir fel.

Det finns liksom ingen forskning på vilken typ av träning och periodisering som är bäst inför och under en pandemi.

Nu tycker jag att de flesta matcher innehåller märkliga situationer och att många matcher får en slags träningsmatchkaraktär. Det är så klart en högst personlig känsla men klart är att vi alla saknar energin som kommer från en fullsatt läktare, inte minst spelarna. Inget ska skylla förluster på pandemin, men Tuchels reaktion inför Leipzig var rimlig och på sin plats. 

Nu väntar ett landslagsuppehåll där till exempel Sverige ska spela hela tre matcher. Sen är det tillbaka till klubblagen och dundra vidare med match var tredje/fjärde dag.

Då har vi alltså precis börjat den här säsongen. 

Fler spelare kommer bli slitna och skadade och ingenting kommer att bli bättre. Så vad är min genialiska lösning på allt, undrar ni? 

Stänga ner säsongen, ställa in cuper, låta Janne Andersson och kolleger komma till EM utan ihopspelade lag? Nej, jag har ingen lösning, jag har inte ens en idé, men jag tror det kommer bli en olidlig vinter och vår

Och ibland måste man bara konstatera att saker är skit. För så är det nu. 

Fotbollen är skit, precis som mycket annat.

Tio senaste mästarna i Champions League – Liverpool, Real Madrid och Barcelona har varit de senaste årens vinnare.