Ventura under matchen mot Sverige. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅNVentura under matchen mot Sverige. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ventura under matchen mot Sverige. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ventura. Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSENVentura. Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN
Ventura. Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN
Thomas Wilbacher

Då kan han inte bo kvar i landet

Publicerad

När Sverige satte 1-0 på Italien tänkte jag på 69-årige förbundskaptenen Giampiero Ventura - och för ett ögonblick tyckte jag en aning synd om honom. 

Jag är nämligen tveksam till att Ventura kan bo kvar i landet om Italien skulle missa att kvalificera sig till mästerskapet i Ryssland. 

"Noi andremo al mondiale". 

Vi kommer att åka till VM. 

Orden var Italiens förbundskapten Giampiero Venturas, och det är ord som just nu ekar över hela den apenninska halvön. Det är ett tungt löfte i ett vidskepligt land. 

De senaste dagarna har jag spenderat tillsammans med italienska kolleger och vi har dissekerat Venturas val, idéer och tid som förbundskapten. Inte en enda gång har jag hört något positivt. 

 

LÄS MER: Italien–Sverige – allt du behöver veta inför returen.

 

Sen kom den här matchen som alla från stöveln varit så rädda för och efter 90 minuter på Friends arena är det faktiskt bara att instämma. Det finns banne mig inget positivt att säga om det här italienska landslaget. 

Ventura slog ut med händerna, svor och spottade. Italienska spelare rullade varv på varv i gräset och matchplan verkade främst gå ut på att få Marcus Berg utvisad. 

Kanske hade det varit bättre att hitta en, i alla fall en, idé om hur man skulle attackera det här unga, härliga, spänstiga och målmedvetna svenska landslaget. 

Närmar sig ett historiskt fiasko

När visselpipan ljöd blickade jag upp mot mina hitresta kolleger som så klart var nedstämda, men samtidigt är det så här det har sett ut hela veckan. Man har hoppats, men innerst inne verkar de flesta vara övertygade om att Italien tyvärr inte är bättre än det vi såg mot Sverige. 

Italien har fördelen av att spela returen på hemmaplan, eller i alla fall brukar det vara så. Men vid första felpassning kommer italienarna att börja skruva på sig på San Siro och för varje sekund som går kommer Gli Azzurri närma sig det största fiaskot i landets fotbollshistoria. 

Eller nej vänta, i italiensk IDROTTSHISTORIA. 

Det är den mentala utmaningen de italienska spelarna kommer somna med fram till måndag. 

Noi andremo al mondiale? 

Är du lika säker på det nu, Mister Ventura?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag