Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Då kan han inte bo kvar i landet

Ventura under matchen mot Sverige. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ventura. Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN

När Sverige satte 1-0 på Italien tänkte jag på 69-årige förbundskaptenen Giampiero Ventura - och för ett ögonblick tyckte jag en aning synd om honom. 

Jag är nämligen tveksam till att Ventura kan bo kvar i landet om Italien skulle missa att kvalificera sig till mästerskapet i Ryssland. 

"Noi andremo al mondiale". 

Vi kommer att åka till VM. 

Orden var Italiens förbundskapten Giampiero Venturas, och det är ord som just nu ekar över hela den apenninska halvön. Det är ett tungt löfte i ett vidskepligt land. 

De senaste dagarna har jag spenderat tillsammans med italienska kolleger och vi har dissekerat Venturas val, idéer och tid som förbundskapten. Inte en enda gång har jag hört något positivt. 

 

LÄS MER: Italien–Sverige – allt du behöver veta inför returen.

 

Sen kom den här matchen som alla från stöveln varit så rädda för och efter 90 minuter på Friends arena är det faktiskt bara att instämma. Det finns banne mig inget positivt att säga om det här italienska landslaget. 

Ventura slog ut med händerna, svor och spottade. Italienska spelare rullade varv på varv i gräset och matchplan verkade främst gå ut på att få Marcus Berg utvisad. 

Kanske hade det varit bättre att hitta en, i alla fall en, idé om hur man skulle attackera det här unga, härliga, spänstiga och målmedvetna svenska landslaget. 

Närmar sig ett historiskt fiasko

När visselpipan ljöd blickade jag upp mot mina hitresta kolleger som så klart var nedstämda, men samtidigt är det så här det har sett ut hela veckan. Man har hoppats, men innerst inne verkar de flesta vara övertygade om att Italien tyvärr inte är bättre än det vi såg mot Sverige. 

Italien har fördelen av att spela returen på hemmaplan, eller i alla fall brukar det vara så. Men vid första felpassning kommer italienarna att börja skruva på sig på San Siro och för varje sekund som går kommer Gli Azzurri närma sig det största fiaskot i landets fotbollshistoria. 

Eller nej vänta, i italiensk IDROTTSHISTORIA. 

Det är den mentala utmaningen de italienska spelarna kommer somna med fram till måndag. 

Noi andremo al mondiale? 

Är du lika säker på det nu, Mister Ventura?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!