Thomas Wilbacher

City ser ut och beter sig som ett mästarlag

Publicerad

Trots att Premier League knappt hunnit starta sätter Manchester City press på konkurrenterna. Den här säsongen kommer det inte finnas utrymme till för många snedsteg, då går tåget.

Snart är den första omgången av Premier League komplett och nog har alla fotbollstörstiga fått valuta för matchbiljetter och dyra tv-abonnemang. Det blev en rivstart deluxe och jag antar att det är precis så här publiken önskar få sin fotboll serverad. Svängig, anfallsinriktad, målglad. Dessutom kryddad med en hel del dramatik. Voilá! Glöm startsträckor och anpassning, in kom de nya profilerna och levererade direkt. I fredags Alexandre Lacazette, på lördagen Steve Mounié, Alvaro Morata och Mohamed Salah. Men bortom underhållningen och målfesterna finns det också tidiga tecken på mästartakter. Liverpool har fortfarande en bra bit dit och de måste först och främst fokusera på att lösa Coutinho-situationen. Arsenal har sina skadade nyckelspelare att rehabilitera innan bottenlagen kan avfärdas med vänsterhanden och Chelsea måste nog köra en sväng till i transferkarusellen om de ska mäkta med både liga- och Champions League-spel. 

 

Nej, innan vi släpper lös Manchester United och Tottenham har bara ett lag spelat fotboll med en tydlig idé som höll i både försvar och anfall. 

 

Utan stress och premiärnerver bröt Manchester City ner Brighton både mentalt och fysiskt. Det som har varit ett svängigt, ofta disharmoniskt City med låg lägsta nivå visade äntligen prov på mognad. Självklart ska man inte dra för stora växlar på en premiärmatch mot en nykomling, å andra sidan måste jämförelsen med toppkonkurrenterna göras. Att Sergio Agueros 1-0 kom först i den 70:e minuten känns bara positivt för titelfavoriternas utveckling. Pumpa på, snurra på miljardbänken, testa Leroy Sané i stället för Danilo, lufta Bernardo Silva, lita på Kevin De Bruynes och David Silvas spelgenialitet och till slut går det hål på motståndarförsvaren. 

 

Pep Guardiolas stora utmaning den här säsongen blir att bibehålla harmonin i omklädningsrummet och rotera noggrant och med stor fingertoppskänsla. Lyckas han med det under hösten borde han komma till julhelgens intensiva spelschema med en stor fördel mot konkurrenterna. Inte bara poängmässigt, det är först då han verkligen kommer att få användning för den dyraste bänken i fotbollshistorien. 

 

Manchester City lyckades helt enkelt med det Arsenal, Liverpool och Chelsea misslyckades med. De uppförde sig och såg ut som ett mästarlag. Passningen går nu distinkt till Mourinho och Pochettino. Tro inte att det går att experimentera och slarva bort poäng bara för att det är omgång ett och augustisolen lyser. Jag tror nämligen inte att Manchester City kommer bjuda motståndarna på speciellt mycket den här säsongen. Det är upp till bevis och leverans som gäller direkt. Det har Manchester City bestämt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag