Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Bara det kan stoppa Liverpool från titeln

Liverpool slog Chelsea med 2-0. Foto: PAUL GREENWOOD / IMAGO IMAGES / COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENS
Gabriel Jesus och Manchester City slog Crystal Palace. Foto: ANDREW ALEKSIEJCZUK / IMAGO IMAGES / PRIME MEDIA IMAGE IMAGO SPORTFOTODI

Liverpool tog sin femte raka ligaseger på söndagen, lika övertygande som alltid.

Stora segerorganisatörer blev firma Salah-Mané som båda prickat kalasformen lagom till säsongsavslutningen. 

Nu är det nedförsbacke in i mål.

Chelsea, Cardiff, Huddersfield, Newcastle och Wolves återstod för Liverpool i ligaspelet på söndagsförmiddagen. 

På papperet fyra klara segrar och en tuffare match.

”Klarar vi bara Chelsea” viskade Liverpool-supportrarna till varandra. 

Med facit i hand ska dock de titeltörstande supportrarna skatta sig lyckliga om motståndet är lika impotent framöver som under söndagskvällen. 

Maurizio Sarris fotboll tog engelsmännen med storm. Sponsrad av Pep Guardiolas ständiga komplimanger gick italienarens charmiga Chelsea fram starkt under hösten.

Alla som hade sett Napoli spela fotboll var inte förvånade. Överraskad ska man heller inte bli om Chelsea viker ner sig under den sista månaden. Jag ska inte säga att det är ett signum, men om Sarris svaga säsongsavslutningar fortsätter riskerar det att bli ett. 

***

I Chelsea fick Sarri allt det där som inte gick att lösa i Napoli. I London fick han en trupp bred nog att klara av spel på flera fronter. 

Dessutom fanns en januari-budget som möjliggjorde affären som förde Gonzalo Higuain till Chelsea, en av Sarris favoritspelare genom åren. Han har fått det han önskat och mer där till. 

Jag saknar dock det som gjorde honom speciell i Neapel. Förmågan att få spelare att inte bara maxprestera men i vissa fall även överprestera. Det finns många exempel i Chelsea. Hazard gör ingen dålig säsong, men efter att ha sett liknande spelartyper göra slarvsylta av motståndare både i Europaspelet och i Serie A (här tänker jag främst på Dries Mertens) hade jag förväntat mig mer av belgaren. 

Ta om inte annat Higuain. 

Han presterar till och med sämre än i Milan, något man inte trodde var möjligt. 

***

Annat är det med Jürgen Klopp som tvärtemot Sarri lyckas pressa ut all fotbollsessens från sina mannar. 

Hanteringen av Mohammed Salah är ett ypperligt exempel på hur tysken med briljant ledarskap återvunnit en fundamental pjäs i titelstriden.

Hanteringen av Sadio Mané under säsongen är också ett mästerverk. 

Nu sumpar i Mané några chanser längre. 1-0 målet mot Chelsea var visserligen inget svårt tekniskt nummer, men det var sånt han missade förut. Salahs skott i klykan från 25 meter är redan ett klassiskt Liverpool-mål från en säsong som man kommer minnas för alltid. 

Klopp skriver historia här och nu. Fyra matcher kvar. Fyra finaler. Fyra maxprestationer. Jag är säker på Liverpool. De snubblar inte. 

Bara full pott från Manchester City kan stoppa Liverpool från sin första titel sedan 1990.