Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Är ett respektlöst Liverpool vi får se

Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / COLORSPORT WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det var klassblandning, smek-krossar, förväntningar som infriades och målfest men också härlig finsk leverans när Liverpool inledde säsongen på bästa sätt.

Det hade gått tre minuter av Premier League-premiären innan girigheten tog över. Ja alltså innan jag började förvänta mig mål i vart och vartannat anfall som Liverpool kom på. 

Efter en halvlek gick tankarna till St Erikscupens nivåsystem. Det var extrasvår mot extralätt. Liverpool gjorde fyra mål och hade bud på fler. Finlands finest, Teemu Pukki, röjde visserligen runt lite för Norwich och stökade med Alisson men helt ärligt var det inte mycket att skriva hem till Kotka om. 

Eftersom bortalaget var så dåliga i den första halvleken upplevdes hemmalaget som en uppgraderad variant av fjolårets Champions League-mästare. Ännu snabbare, ännu kraftfullare, ännu skickligare. Ett ”onödigt” självmål av Grant Hanley följdes upp av Mohammed Salahs lilla lekstuga. Alla visste sen att egypterns hörna skulle gå nå van Dijk. Och att holländaren skulle nicka in bollen. 

Det fjärde målet i den första halvleken var den riktiga delikatessen. Trent Alexander-Arnolds numera patenterade smek-kross träffade Origis panna och det var helt ärligt inte särskilt kul längre.

Samtidigt måste man imponeras av Liverpools beslutsamhet och skoningslösa inställning. Jag tror också att vi kommer att få se ett betydligt mer respektlöst Liverpool den här säsongen. Ingenting ska lämnas åt slumpen, krossarna kommer vara fler och klasskillnaden synas mer. Ett tag kunde man i den spanska ligan se bottenlag mer eller mindre ställa in dojorna när Barcelona och Real Madrid stod för motståndet eftersom att de ändå visste att de skulle förlora matchen. Nyckelspelare ställdes av för att i stället sparas till viktigare drabbningar i till exempel en bottenstrid. Nu har vi inte riktigt kommit dit än i Premier League men jag tror ändå att vi kommer få se de första tendenserna till liknande inställning av vissa klubbar i Premier League ganska snart. 

Nu finns det fortfarande en jävla stolthet även i bottenträsket, där Norwich kommer befinna sig, och dessutom har The Canaries något unikt: äkta finsk sisu. För till slut fick härliga, riviga målkåta Pukki utdelning. Motsatsen till att ”göra det en regnig dag i Stoke” är för en Championship-anfallare att ”göra det i en premiäromgång mot Liverpool på Anfield”. Pukki klarade eldprovet och även om hans reduceringsmål i den andra halvleken saknade betydelse i just den här matchen så tror jag att det kommer att betyda mycket för Norwich inför kommande omgångar. 

För Liverpool blev det en parkpromenad precis som väntat. Det enda smolket i bägaren var att Alisson tvingades utgå på grund av skada i den första halvleken men Adrian är ingen dålig ersättare. Vi drar inga växlar utan konstaterar bara krasst att allt är precis som förväntat efter premiären. Liverpool kommer kriga om titeln i 38 omgångar, Norwich om kontraktet och Salah om skytteligatiteln. Någonstans önskar jag att det finns plats i Liverpool för Origi, men han är nog snart förpassad till bänken. Fast vänta, en detalj är ny i Premier League: Vi har en ny finne i stan. Det tycker jag är förbannat kul!