Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Thomas Wilbacher

Är en av de vackraste sagorna i modern tid

Atalanta skrällde sig hela vägen till kvartsfinal.Foto: RAFAEL MARCHANTE / AP TT NYHETSBYRÅN
PSG möter Leipzig eller Atlético de Madrid i semifinal.Foto: RAFAEL MARCHANTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TIAGO PETINGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det finns inga framgångar som inte grundats i hårt arbete. 

Fascinationen för Atalanta har redan mynnat ut i hyllningstexter med olika personer och områden inom klubben i fokus.

Alla vill ha framgångsreceptet, kopiera och klistra in i sin egen miljö, men ingen kommer lyckas. 

Alla miljöer är unika och alla måste hitta sin väg. 

I Atalanta handlar det inte enbart om Mister Gasperini, akademin föder några av Italiens bästa spelare men det räcker inte för att nå en kvartsfinal i Champions League.

Sportchef Sartori visade redan i Chievo att han är något av en transfermagiker men det spelar ingen roll hur bra han är på att förhandla, allt måste klaffa. 

2011 stod klubben inför en rejäl prövning efter att klubbens stora fanbärare, Christian Doni, älskad av supportrarna, visade sig ha varit delaktig i uppgjorda matcher. 

Han jagades från staden och jojo-klubben från Bergamo stod inför en osäker framtid.

***

Samtidigt i Paris anlände ett gång från Qatar med obegränsade tillgångar. Zlatan Ibrahimovic värvades ihop med ett gäng andra världsstjärnor. Resten är som man brukar säga, historia. 

Atalantas president Ivan Ruggeri är inte bara euro-miljardär, han är också gammal Atalanta-spelare. En inte helt dum kombination har det visat sig.

I grunden är det den hårt arbetande familjen Percassi som kanske borde hyllas mest. Bakom varje kontrakt finns deras känsliga fingertoppar. 

Ratade spelare som i Italien har en provinsstämpel över ser ut som mästare.

PSG:s världsstjärnor mot en spelare som imponerat i Ukraina, holländare ingen kan namnet på, italienska talanger och som sagt, av storklubbarna ratade lirare som Duvan Zapata och Luis Muriel. 

Det ska inte vara en match kan tyckas men fotbollen är och kommer alltid vara betydligt mer komplex än att formeln rikast vinner alltid går att appliceras på en fotbollsmatch. 

***

Atalanta hade ledningen i halvtid, välförtjänt ska sägas. 

Men de chockade inte PSG, för fransmännen visste vilken urkraft de gick upp emot. Atalanta var i den här kvartsfinalen för att de hade förtjänat den. 

När PSG vände och vann under slutminuterna var det nog många som led med Bergamo-klubben, med staden som levt ett helvete i ett halvår, med Gasperini och alla de andra. 

Inte minst med Josip Ilicic som lever i en depression någonstans i de slovenska skogarna. 

Fotbollen är grym ibland men när besvikelsen har lagt sig kommer vi kunna titta tillbaka på en av de vackraste fotbollssagor i modern tid. Till slut föll hon. Med stolthet och skönhet. 

Som den Gudinna hon är, la Dea.