Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Zlatan har väglett dem till den här stunden

Foto: PAOLO MAGNI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var hjärtat i halsgropen och dramatik in på slutvisslan. 

Först var Juventus klara för Champions League, sedan var de inte det, sedan var de det igen.

Och i Bergamo fick en skadad Zlatan till slut släntra in på planen och fira en andraplats med lagkompisarna vilka han väglett till exakt den här stunden.

Scenen är densamma som för två veckor sedan, då var Milan på väg till Turin, i dag till Bergamo, för en uppgift viktigare än någon annan: vinn. Supportrarna sjunger, bengalröken ligger tjock i luften, flaggorna vajar i mot himlen, spelarbussen lämnar träningsanläggningen och styr mot vad som inte får bli någonting annat än tre poäng.

Tre poäng som skulle betyda så mycket mer än bara tre poäng, och som om de uteblir i värsta fall skulle betyda katastrof.

Underbar dramatik för den som pallar

Den där matchen mot Juventus slutade med tre övertygande poäng och en skadad Zlatan Ibrahimovic. Han åker ändå med till Bergamo för att på något sätt, vilket som helst, försöka bidra till en seger. Och det säger ju sig självt, han har redan skadat sig bort från EM, han har inte förlängt kontraktet med Milan för att dessutom missa Champions League. 

Och Milan har osannolikt nog försatt sig själva i en position där det faktum att Juventus, med Ronaldo på bänken, gör 1-0 mot Bologna efter fem minuter sätter kniven ännu mer mot strupen samtidigt som Milan knappt skapar en målchans under första halvlek. Och det är 2-0 Juventus efter en halvtimme.

Milan måste vinna för att säkra topp fyra. Eller hoppas på att minst en av Napoli och Juventus misslyckas. När halvtidsvisslan ljuder har Juventus gjort 3-0, Milan har fått säsongens 19:e straff och Franck Kessie har gjort 1-0. Napoli har inte gjort någonting alls mot Hellas Verona.

Juventus, som både behöver vinna och hoppas på att minst en av de andra två inte gör det ökar på till 4-0 i början av den andra halvleken. Milanspelarna börjar maska i den 50:e minuten, Duvan Zapata är någon millimeter från att kvittera för Atalanta. Zlatan suckar på läktaren. Napoli? Gör 1-0 med halvtimmen kvar att spela och Juventus åker ner på femteplatsen trots krossen. 

Underbar dramatik för den med ett hjärta som pallar. 

Zlatan har väglett Milan hit

För Milan går det att argumentera för att en Champions League-plats betyder mer än bara själva platsen. Det innebär stora pengar som man inte har råd att gå miste om, och större möjligheter att nyckelspelare stannar. För inte orkar Gianluigi Donnarumma vara en av världens bästa målvakter och fortsätta spela i Europa League? Inte vill Hakan Calhanoglu, som är i sin bästa ålder, harva där längre. Vill Franck Kessie spela i Europa League? Theo Hernandez? Davide Calabria? 

Den sistnämnde drar en boll mot mål på chans, för att försöka utöka den bräckliga ledning man har. Rafael Leao sätter en boll i stolpen. Hellas Verona kvitterar mot Napoli, Juventus är tillbaka i topp fyra, Napoli är out. 

Här är hjärtinfarkten nära även för den fullt friska.

Luis Muriel är millimeter från att kvittera för Atalanta, Milanspelarna är nedtryckta i eget straffområde så länge att kvitteringen till slut känns oundviklig. Men de gör just det, alltså undviker den, och får sin andra straff för kvällen, tjugonde för säsongen. Atalanta får en utvisning, Franck Kessie är huvudperson i en match som räddar säsongen i vilken han också i allra högsta grad har varit huvudperson i. 

Stefano Pioli sa häromveckan att det skulle vara en besvikelse, men inte ett misslyckande att missa Champions League nästa säsong. Ett lika sant som osant påstående. Men det spelar ingen roll. Inte här, inte nu, när Milan har säkrat Champions League för första gången sedan 2013, när bekräftelsen på att man är på rätt väg har anlänt och när Zlatan får släntra in på planen med sitt trasiga knä och fira med lagkompisarna vilka han väglett till den här stunden.

Napoli? Det blev inte bättre än ett kryss, och när de inte klarade pressen fick Juventus sin plats trots allt. Atalanta var klara redan innan men misslyckades med att sluta tvåa och ta sin bästa Serie A-placering någonsin. Pazza Inter? Kunde bara sitta och njuta av spektaklet i lugn och ro. Vilken otrolig säsong.