Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Zlatan flyttar gränser för vad som är möjligt

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Zlatan har nu vunnit guldbollen tolv gånger.
Foto: GIUSEPPE MAFFIA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/UK SPORTS PICS LTD WWW.IMAGO-IMAGES.D

Zlatan Ibrahimović fortsätter att flytta gränserna för vad som är möjligt. 

Han vinner Guldbollen efter att ha gjort 20 mål och 6 assist på 24 matcher i Serie A.

Men när alla pratar om statistiken borde man också ägna en tanke åt symboliken.

Det är klart att han skulle ha den, det har varit så självklart så länge att det egentligen inte har funnits några andra alternativ. Ingen annan ens har varit i närheten av att uppnå det han har gjort i år. Han återvände till Europa när vi trodde att han var slut och visade att han fortfarande är bäst.

Det handlar inte bara om att han har snittat över en poäng per match under 2020 och visat sig vara en av de bästa spelarna i Serie A. Han har också visat att han fortfarande, både sportsligt och mentalt, kan ha så pass stor inverkan på ett lag att det haveri till klubb som Milan var när han kom helt plötsligt är en realistisk ligatitel-utmanare.

Nej, han representerar inte det svenska landslaget längre, och han är förmodligen inte att betrakta som dess bästa ambassadör baserat på den senaste tidens utspel heller. Men vi tar det igen, han är 39 år.

Vilken 39-åring är både sitt lags och sitt lands överlägset bästa spelare? 

* * *

Det kanske känns uttjatat att prata ålder i det här sammanhanget, men tröskeln för att vinna ett sådant här pris blir högre ju äldre du blir. Det är inte självklart att du ska fortsätta vara världsklass när du närmar dig 40, framför allt inte som anfallare. Då har du i regel dina bästa år ganska långt bakom dig och du har förmodligen redan lagt av. Du är åtminstone inte direkt avgörande i varje match du spelar på högsta nivå längre.

Dessutom kan man tänka sig att tröskeln i det här fallet har varit ännu högre med tanke på Zlatans tydliga ställningstagande mot representanter för det svenska landslaget den senaste tiden, och den sorgligt frostiga relationen som det har bidragit till. För i kriterierna för att vinna Guldbollen står det att du ska ha ”hedrat både din klubb och ditt land”, och om du vid upprepade tillfällen rör dig i landslagsperiferin och skaver finns det säkert de som tycker att du inte ”hedrar” landet.

Men i det här fallet går det inte att blunda för hur viktig Zlatan Ibrahimović alldeles oavsett fortsätter att vara för svensk fotboll.

* * *

Han fortsätter att flytta gränser och bestämma själv, och det är så klart ingen slump att han kan göra allt det här och få det att se lika enkelt ut som om han vore tio år yngre och gjorde det. Det är ingen tillfällighet att han kan komma tillbaka från en svår knäskada och fortsätta vara lika avgörande som han alltid har varit.

Zlatan Ibrahimović har alltid kämpat extremt hårt för att få det han vill ha och för att nå dit han vill nå. Han har inte lämnat någonting åt slumpen, han har aldrig tappat hungern, aldrig tappat fokus. Han har varit, och är förmodligen, en nagel i ögat på somliga. Men på planen visar han gång på gång att kvalitet inte har någon ålder, så länge du aldrig slutar att hänge dig hundra procent till det du håller på med. 

Och det är det som gör honom till en av det här landets absolut viktigaste sportsliga förebilder. För om de elva första guldbollarna visar hur högt man kan nå, så visar den tolfte hur länge man kan stanna där.