Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Skulle det vara mer värdigt att göra så?

Zlatan och hans LA Galaxy besegrade Minnesota United.
Foto: USA TODAY NETWORK / BRACE HEMMELGARN-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Nu är vi här igen med Zlatan, kanske för sista gången. 

Säsongen är slut, kontraktet är snart slut. Men hur är det med karriären? 

Det känns som att den också är slut. Eller? 

Varje gång ett transferfönster närmar sig, eller som nu när Zlatan Ibrahimovics kontrakt är på väg att gå ut kommer ungefär samma spekulationer. Och inte sällan är fröna sådda av huvudpersonen själv.

Vi har förmodligen med världens mest svårtydda fotbollsspelare att göra. När han pratar låter det alltmer som att karriären faktiskt är slut när det här kontraktet är slut. Som att han känner sig klar.

Men samtidigt kan man emellanåt ana hintar om att han skulle vara öppen för en flytt tillbaka till Europa. 

Så nu står vi här, för tvåhundrasjuttionde gången i ordningen och vet ingenting. 

Han vet alltid exakt vad han ska säga

På Parc des Princes i maj 2013 är det omöjligt för David Beckham att hålla tillbaka känslorna och tårarna när han byts ut i sin sista match i karriären. Samma månad fyra år senare var knappt ett öga torrt när Francesco Totti var färdig med att låsa fast bollen vid offensiv hörnflagga och hans sista match för Roma blåstes av på ett fullsatt Stadio Olimpico.

Listan på de största fotbollsspelarnas tårdrypande farväl av sporten kan göras lång. 

Samtidigt finns också en drös som har lagt av utan att vi egentligen har märkt av det. När beskedet kom att Barcelonas legendariske mittfältare Xavi lade av tidigare i år gjorde han det i Qatar-klubben Al Sadd, och helt ärligt, hur många av oss hade egentligen koll på att han fortfarande spelade? 

Zlatans avsked kommer så klart få helt andra proportioner i just det här landet oavsett var och när han slutar. Även vi som inte ställer klockan mitt i natten en gång i veckan har koll på hans prestationer i USA, och sociala medier svämmar stundvis över av hans konstsparkar och drömmål.

Och så är det ju det här med att han alltid vet exakt vad han ska säga, vem han ska säga det till och när han ska säga det för att alla ska prata om honom. 

Zlatan ska sluta när han är på topp

Under hela sin karriär har Zlatan varit tydlig med att han kommer att sluta medan han fortfarande är på topp. I en intervju med den här tidningen för ett par veckor sedan menade han att han fortfarande är på topp och att han spelar så länge han är det. 

Motsägelsefullt så klart, och helt omöjligt för någon att tyda.

Betyder det att han på fullaste allvar känner sig tillräckligt bra för en comeback i Europa där han redan vunnit 33 titlar och trasat sönder ett knä? Eller betyder det att eftersom att han är 38 år gammal och fortfarande på topp så kan han lägga av med gott samvete? 

Det är enkelt att hitta argument för att han ska komma ”hem” en sväng till när kontraktet med La Galaxy går ut vid årsskiftet. Avsluta i exempelvis Italien och få en sista match lik de vi har sett genom åren. Med en fullsatt stadion och ändlös kärlek från den fotbollskontinent där han varit en av de största under i stort sett hela sitt vuxna liv. 

Kanske vore det mer värdigt än att bara lägga av i ett land och en liga långt bort från den stora europeiska scenen.

Eller blir det bara krystat?

Känslan var att han var klar

Vare sig vi vill det eller inte så kommer Zlatans karriär att ta slut. Inte ens han kan undgå att åldras och det mest logiska kanske är att det slutar i USA? 

Redan när han lämnade Sverige kände man att han inte skulle komma tillbaka, och när han lämnade Europa för ett och ett halvt år sedan var känslan att han var klar här. 

När den här säsongen är slut, om kontraktet med LA Galaxy inte förlängs kanske det bara finns en sak kvar att göra och säga. 

”Dear football, you’re welcome”. 

 

Zlatan Ibrahimovic: ”Det kan vara sista matchen”

Zlatan Ibrahimovic ska spela slutspel med LA Galaxy, men vad som händer efter det är osäkert.