Therese Strömberg

Visar egenskaper för att vara guldkandidat

Publicerad

Två obesegrade lag och en på förhand osannolik toppmatch. 

Då klev Hammarby in och visade att de kan vinna utan att vara bäst.

En egenskap så viktig som någon hos en guldkandidat.

När man rullade in i Örebro den här söndagen rådde det inga tvivel om huruvida det var matchdag eller inte. 

Här hade hammarbyarna traskat in och tagit över.

Grönvita tröjor på stan, grön bengalrök som skingrade sig upp mot den klarblå himlen längs vägen mot arenan och bara överkroppar på den soldränkta läktaren. 

När matchen väl startade: En ljudkuliss som stundtals var öronbedövande.

Att ÖSK sätter lapp på luckan händer egentligen inte. Mot toppklubbarna brukar man kunna vara nära, men aldrig riktigt där.

Men med sommarvärme i luften, allsvenskans mest publikstarka lag på besök och inte bara ett - utan två topplag på planen fylldes Behrn arena till bredden och ett modernt publikrekord noterades.

Sett till i stort sett samstämmiga förhandstips är hela allsvenskan upp och ner när vi får en toppmatch mellan serieledarna Hammarby och tredjeplacerade Örebro i omgång åtta.

Det fanns en enkel förhandsanalys att göra här: ÖSK skulle gå ut för att försvara sin förlustnolla, och Bajen skulle gå ut för att spräcka den.

Och även om det inte blev riktigt så enkelt i praktiken rullade det grönvita segertåget vidare. 

 

Det ÖSK har visat upp i inledningen av årets allsvenska säsong är någonting helt annat än det vi har fått se de senaste åren. Det handlar inte som i storklubbarnas fall om vare sig värvningar eller en positiv ekonomisk resursförändring.

Det är i princip samma spelare i någon slags 2.0-version av sig själva under Axel Kjälls styre.

När Filip Rogic vinner en nickduell mot Simon Sandberg lite drygt tio minuter in i matchen mot Hammarby drar Michael Omoh drar i väg ett skott som Johan Wiland lämnar retur på - och de svartvitas målkung Kennedy Igboananike dundrar upp 1-0 i nättaket.

Under resten av den första halvleken känns hemmalagets ledning komfortabel. Hammarby försöker, men har två problem:

1. ÖSK försvarar lågt och gör det svårt för dem att komma till klara lägen.

2. När gästerna väl kommer till skott storspelar Oscar Jansson med ett knökfullt Västra Stå i ryggen.

I den andra halvleken kommer Örebro ut med tio man sedan målskytten Igboananike helt obegripligt blivit utvisad strax innan halvtidsvilan. Där öppnas en möjlighet för Hammarby att ta över, och de bestämmer sig för att testa någonting annat än den idéfattiga offensiv man visade upp i första halvlek och helt enkelt belägra offensivt straffområde tills det blir mål.

Då tog det fem minuter innan Nikola Djurdjic hade skjutit sönder den svartvita bussen och kvitterat.

Sedan stängde Jiloan Hamad ner matchen med ett 2-1-mål drygt tio minuter från slutet och Hammarby lever vidare som obesegrade i allsvenskan 2018.

 

Från storförlust mot IK Frej i februari till obesegrade serieledare i allsvenskan i maj. Från ett uppbyggnadsår som såg ut att förlängas med ytterligare ett år till ett i stora drag stabilt grundspel och drömmar om guld som för varje match känns allt mer realistiska.

Hammarbys resa från det som var under ombyggnad hela 2017 genom tränarbyte vid årsskiftet och en uttalad önskan om att få tid att arbeta i lugn och ro till det här är imponerande.

Och det finns ingenting som pekar på att den är på väg att ta slut.

Mot ÖSK vann de utan att imponera, och att vinna matcher trots att man inte övertygar eller nödvändigtvis ens är det bästa laget är nog den näst viktigaste egenskapen en guldkandidat kan ha.

Nu har Hammarby tre matcher kvar innan VM-uppehållet - och både sin egen förlustnolla att försvara och AIK:s att spräcka för att gå på sommarlov med bästa möjliga känsla.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag