Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Vad var det ens för värvning av Milan?

I januari 2020 presenterades Zlatan för Milan. Men hur mycket spel blir det?
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.

Hur bra allt än var är det dags att ställa frågan. 

Om Zlatan lämnar Milan efter tio matcher och fyra mål, vad var det ens för värvning då?

Att Milan de senaste åren har misshandlats med ogenomtänkta värvningar, slarviga tränarrekryteringar och nya ”projekt” varje år har ingen som följer den italienska fotbollen missat.

Spelet har sett ut därefter, men säsongen 19/20 tog en positiv vändning i januari när Zlatan dök upp. Flera spelare hittade formen, prestationerna och resultaten kom och drömmen om Europaspel till nästa säsong levde. 

Men det fanns ändå någonting som skavde i bakgrunden av allt som var så bra. För frågorna kring Zlatans framtid i Milan har hela tiden hängt i luften, och de senaste månaderna har situationen bara eskalerat.

 

Att han bara skrev på ett korttidskontrakt innebar en viss risk för Milan redan från start. Möjligheter också, givetvis. Det säger sig självt att det finns enorma vinster att göra när man värvar en spelare som Zlatan, och facit finns ju där. Allt blev bättre med honom och det hade förmodligen fortsatt så våren ut om fotbollen hade kunnat rulla på som vanligt.

Men hypotetiskt då. Efter de där inledande sex månaderna, om det inte blir en förlängning, var står man då när säsongen efter börjar?

Då ska man ta sig an ligan och dessutom eventuellt Europaspel med den trupp som bara tog 21 poäng och gjorde 16 mål på 17 matcher i höstas. Utan katalysatorn som satte i gång förvandlingen och minus de spelare som skeppades i väg när han kom.

Då är man tillbaka på precis samma ställe som ett år tidigare. 

Ett tag pekade förvisso det mesta på att kontraktet skulle förlängas, men sedan dess har det som sagt hänt saker. 

Vd:n har lyckats göra sig ovän med och delvis drivit bort den sportsliga ledning som värvade Zlatan. Och nu ska förmodligen en ny tränare, en ny sportchef och ett helt nytt tänk in igen. Det är osäkert om Zlatan får plats, eller överhuvudtaget vill vara en del av det. Men vad var ens Zlatan-värvningen då?

En quick fix utan långsiktig effekt, är risken.

För även om ett par spelare fick fart under fötterna i och med hans ankomst, vann självförtroende på det och kanske kan ta med sig en del av det även utan honom framöver så finns det inga garantier. Så det är inte direkt att sticka ut hakan om man påstår att Milan hade behövt Zlatan i minst en säsong till.

 

Nu, efter coronautbrottet och dess följder är förutsättningarna av allt att döma ännu sämre. Och om ligan inte ens kan återupptas kan det alltså bli så att det enda Zlatan hann göra under sin stora återkomst i Milan är tio matcher, fyra mål och en assist.

Nu kunde ju ingen förutse att en pandemi skulle svepa över världen och stoppa fotbollen, men det förändrar inte det faktum att värvningen av Zlatan framstår och riskerar att sammanfattas som rätt meningslös om han lämnar när kontraktet går ut i juni. Corona eller inte.