Therese Strömberg

Vad håller Jürgen Klopps lag på med?

Publicerad

Spänningen i luften, fokuset i spelarnas ögon, de mäktiga inramningarna.

Champions League är tillbaka, och Liverpool är åter i Europafotbollens finrum. 

Men vad håller Jürgen Klopps lag på med?

Före matchen rullar ett reportage på Viasat där Jamie Carragher berättar historien om hur han stannade i Liverpool under hela karriären, om sitt första mål för a-laget och om den legendariska Champions League-finalen mot Milan 2005. Han pratar om känslorna inför att Liverpool är tillbaka i turneringen efter tre års frånvaro, och avslutar med att uppmana spelarna och Jürgen Klopp:

– Gör inte supportrarna besvikna.

LÄS MER: Spelschema för Champions League 2017/2018 

 

Liverpool körde på redan från start, belägrade den offensiva planhalvan och många av de individuellt skickliga offensiva spelarna fick visa upp sig. 

Men knappt fem minuter in i matchen gav Liverpools försvarsspel supportrarna huvudvärk när Wissam Ben Yedder något slumpartat fick göra 1-0. Försvaret i allmänhet, och Dejan Lovren i synnerhet får ta på sig det.

Sedan var samme Ben Yedder nära att komma igenom igen bara tio minuter senare. Och även om Sevilla inte hade många anfall i den första halvleken, så kändes det farligt varenda gång de överhuvudtaget närmade sig straffområdet. Och när Liverpool släppte till en hörna kan jag bara tänka mig att merparten av supportrarna höll andan.

Det Liverpool har är förmodligen Englands och ett av Europas bäst organiserade anfallsspel när de väl får till det. Och drygt 20 minuter in i matchen stod Liverpool för sitt första riktigt vackra anfall i matchen. Alberto Moreno till Jordan Henderson, tillbaka till Moreno på ett tillslag och sedan till Roberto Firmino som sätter 1-1. 

Sanningen är att Liverpool inte kändes lika aggressivt som de brukar göra, men innan halvtidspausen hade det ändå blivit 2-1 genom Mohammed Salah. Hade inte Firmino missat en straff hade det stått 3-1.

Och Liverpool behöver göra många mål för att vinna sina matcher.

I stället slutade matchen 2-2 när försvaret stod och tittade boll i samband med ett inkast vid mittplan och lät Joaquin Correa sätta bollen i nät mot slutet av matchen.

För Sevilla räckte det alltså med två skott på mål, för att sätta två bollar i mål mot Liverpool.

 

När Jürgen Klopp plockades in till Liverpool hade han vunnit Bundesliga två gånger med Dortmund, inhemska cupen en gång samt supercupen två gånger. Dessutom hade han tagit laget till en final i Champions League. Nu är han inne på sin tredje säsong i Liverpool - och har inte vunnit någonting.

Och oavsett hur bra offensiven ser ut så kommer han inte heller göra det så länge defensiven ser ut på det här sättet.

Det spelar ingen roll hur skickliga de offensiva spelarna är, hur vindsnabba omställningarna är eller hur organisatoriskt vackert anfallsspelet stundtals är. För är det inte zonförsvaret vid fasta situationer så är det individuella misstag i defensiven som kostar Liverpool alldeles för många insläppta mål.

Jürgen Klopps spelidé med gegenpressing och snabba omställningar måste ha stöd av ett stabilt försvar om det ska hålla över en hel säsong. Och det har det inte just nu. 

Att kryssa mot den på förhand starkaste gruppmotståndaren är egentligen ingen katastrof. Men risken är överhängande att supportrarna trots allt kommer att vara besvikna när vi sammanfattar Champions League 2017/18.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag