Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Vad är det som händer med Emil Forsberg?

Så här lät det när Expressens Daniel Kristoffersson och Therese Strömberg gick igenom åttondelsfinalerna i Champions League efter lottningen i december.
Foto: CHRISTIAN SCHROEDTER VIA WWW.IMAGO-IMAGES / IMAGO IMAGES/CHRISTIAN SCHROEDTER WWW.IMAGO-IMAGES
Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Han säger att han kan spela för vilket lag som helst men spelar mest inte alls. 

Emil Forsberg har varit med och tagit Leipzig upp till Bundesliga, ut i Europa, men får knappt vara med och leka längre. 

Vad är det egentligen som händer?

Förra året var det en skada som ställde till det. Året innan det samma sak. I snart tre säsonger har det rått olika typer av oklarheter kring spelaren som slog assistrekord under sin första säsong i Bundesliga. 

Emil Forsberg säger själv att han är helt skadefri nu och redo att spela sin bästa fotboll. 

Ändå får han inte göra det, och frågetecknen hopar sig.

 

Inga anfallare, ingen transfermarknad, ingenting. Det var med de förutsättningarna som José Mourinhos Tottenham tog sig an Leipzig i Champions League den här kvällen, och gästerna dominerade.

Spurs hade svårt att spela sig ur pressen och var inte tillräckligt kliniska när de väl fick möjligheter framför mål. 

Emil Forsberg inledde i numera vanlig ordning matchen på bänken. Inför mötet berättar han att han gör allt för klubben han representerar och att han inte gnäller på att han inte får särskilt mycket speltid. 

Standardsvaren som spelare under kontrakt ger på frågor som rör en minst sagt bekymmersam situation. 

Men en Emil Forsberg som har den höjden i sig som vi alla har sett, som är så pass viktig för det svenska landslaget som han är och som har självförtroende nog att säga att han kan spela i vilket lag som helst kan inte överhuvudtaget vara nöjd med sin situation.

 

På de 13 senaste ligamatcherna har han spelat 340 av 1170 minuter. Han har gjort det bra när han väl har fått chansen men ändå har tränaren konsekvent valt andra spelare före honom.

I Leipzigs första åttondelsfinal någonsin i Champions League får han omkring tio minuter på planen, trots att han i allra högsta grad var med och sköt dem dit i höstas. Och trots att han är en av de största som klubben haft.

För även om klubbens historia bara är drygt tio år gammal förändrar det inte det faktum att Forsberg är den som gjort flest assist i klubbens historia, han är en av de bästa målskyttarna de haft och en av de som gjort flest matcher i tröjan. Han var med och spelade upp dem i Bundesliga, ut i Europa.

Och som om nyligen nämnd fakta inte vore bra nog säger han själv att hans bästa tid är på väg, men var den ska utspela sig är högst oklart.

För även om det säkert finns flera svar på exakt vad den uteblivna speltiden beror på den här säsongen, och varför han alldeles uppenbart har hamnat så långt från startelvan som han gjort så är det en långt ifrån hållbar situation. Och många frågetecken finns.

Att säga att Emil Forsberg troligen lämnar Leipzig i sommar är inte att spekulera vilt. Men var ska han? Hur mycket kommer att han få spela fram till dess och vad kommer fortsatt utebliven speltid innebära för hans prestationer och status i Janne Anderssons landslag under sommarens EM?