Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Uppskattar vi honom tillräckligt? Tror inte det

Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tottenham ställde om i den första halvleken, flyttade upp i den andra och var som besatta i slutet av matchen.

Men mot Liverpool tycks det inte spela någon roll vad man gör.

Inte ens ett skott som alla tror ska gå in gör det.

Tottenham med bara två segrar på de fem senaste matcherna och ett minst sagt hackande spel hade förmodligen inte kunnat få ett sämre tillfälle att möta Liverpool som har spelat gud vet hur många obesegrade matcher i rad. 

Men efter en stressig inledning där det knappt hade gått två minuter innan Firmino sköt ett skott som blockerades, bara för att bollen sedan skulle hamna hos Oxlade-Chamberlain som sköt i stolpen såg man ändå att Mourinho hade hyfsad koll. Han visste vad som var hans lags enda möjligheter att i alla fall försöka gå framåt i den här matchen. 

Son kom till hyfsade skottlägen två gånger om, och jag ber om ursäkt om jag svär i Spurs-kyrkan men sett till den första halvleken var det förmodligen viktigare att Son kunde spela den här matchen än vad det var olyckligt att Kane inte kunde det.

När man behöver förlita sig på snabba omställningar de få gånger man får möjlighet att göra någonting med bollen har man nytta av att kunna slå bollar på Son och Moura som löper in centralt. 

Ur Tottenhams perspektiv är det bara synd att det ändå inte spelar någon roll mot Liverpool.

***

Det är fortfarande första halvlek och bortalaget får ett inkast som föga förvånande kastas in i straffområdet. Salah håller undan sina försvarare och lägger bollen på Firmino som med en urläcker aktion får med sig den och ser till att placera in 0-1. 

Och då förlorar inte Liverpool.

Men låt oss ägna Firmino några rader till innan vi fortsätter, för det är inte första gången som han med en magisk förstatouch ser till att hans lag vinner. Liverpool-supportrar har så klart skrikit sig hesa över hur bra han är många gånger, men uppskattar alla vi andra hans fotbollskvaliteter tillräckligt mycket egentligen? Jag tror faktiskt inte det. 

***

Åter till Tottenham, som faktiskt gör en bra match. De håller den jämn, försöker med sina kontringar och är inte alltför öppna bakåt.

De är riktigt bra under perioder, särskilt i slutet, av den andra halvleken när de skapar flera hyfsade lägen och har något skott som inte ser ut att kunna vara någonting annat än mål.

De tvingar Liverpool till fler och fler misstag med sin allt högre press mot slutet och matchen igenom märks det att Mourinho har tagit sina egna ord inför matchen på allvar. Att man som motståndare till Liverpool just nu måste ha en enorm respekt för deras kvaliteter, och hela tiden vara väldigt fokuserade. 

Men när klasskillnaden är så pass stor som den är mellan Liverpool och alla andra Premier League-lag den här säsongen är det svårt att inbilla sig att det i slutänden ska bli på något annat sätt än så här oavsett vad.

Spurssupportrar, spelarna och Mourinho kan så klart önska och jobba för att det ska vara på ett annat sätt, men att omvandla det till verklighet är någonting helt annat. 

Man ska inte förvänta sig att man ska kunna ta poäng av Liverpool, hur bra man än är.