Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

United har inte tid med trams längre

Ole Gunnar Solskjaers segertåg. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Marcus Rashford gjorde matchens enda mål på Wembley. Foto: SALVIO CALABRESE / IMAGO/UK SPORTS PICS LTD IMAGO SPORTFOTODIENST

Marcus Rashford och Paul Pogba gav United ledningen i den första halvleken. 

David De Gea vann matchen åt dem i den andra. 

Men oavsett vad var det här aldrig matchen som skulle avgöra Ole Gunnar Solskjaers öde.

Vilken passning, vilket avslut. Det är så vackert att man vill gråta när Paul Pogba sätter en perfekt långboll på Marcus Rashford som tar emot, kliver framåt och avslutar i bortre. 

Och det är ju så här det ser ut nu. Så som det borde ha sett ut förut också. 

Marcus Rashford spelar centralt och har gjort fyra mål och en assist på de fem senaste Premier League-matcherna. Paul Pogba springer fritt och har gjort fyra mål och fyra assist de fem senaste. 

Att Ole Gunnar Solskjaer har kommit in och förändrat ungefär allt i United på bara några veckor är en väletablerad sanning vid det här laget. 

Men medan supportrarna njuter av att United är United igen får de hoppas att ledningen inte luras in i ett sentimentalt träsk där nyhetens behag och oviljan att förstöra en lång relation får vara med och ta besluten.

Det handlade visst om dem

”Det här handlar inte om mig och Pochettino”, sade Solskjaer inför mötet med Tottenham.

Mauricio Pochettino har under lång tid rapporterats vara Manchester Uniteds förstahandsval till tränarposten nästa säsong. Rapporterna kring hans egen inställning till klubbytet har varierat och kommer troligtvis fortsätta göra så. Det är allt från att stanna och skriva historia med Tottenham till att det hade varit en dröm att få jobba i United. 

Samtidigt har Ole Gunnar Solskjaer varit tydlig med att han jobbar för att bli kvar även på sikt. Och det är så klart det som ska vara målet.

Så den här matchen handlade trots allt lite om Solskjaer och Pochettino ändå. 

Det jobb som Pochettino har gjort under rådande förutsättningar i Tottenham har hyllats och åter hyllats, rättvist så. Just därför hade steget till United, med helt andra förutsättningar och en (med all respekt för Spurs) större plattform att arbeta på varit logiskt.

Har inte tid med trams

Men alldeles oavsett var man står i frågan kring vem som är rätt man för jobbet som Uniteds huvudtränare, om man tycker att det är Pochettino, Solskjaer eller något av alla de andra alternativen som finns så finns det någonting med engelska fotbollsklubbars tillvägagångssätt när de anlitar en så kallad caretaker manager som inte ska underskattas.

De är oftast tydliga med att det är just det, en tillfällig lösning. 

Det är man sällan i andra delar av fotbollseuropa, och i många fall har det slutat med att linjen mellan vad som är en tillfällig tränare och permanent sådan suddas ut av sentimentala anledningar.

Men det är här Manchester United inte får hamna. För klubben har inte tid med trams längre.

Övermänskligt briljant i mål

Den här matchen målades upp som matchen som skulle kunna avgöra huruvida Solskjaers närvaro i klubben ska bli permanent eller inte.

Och visst, sett till matchens magnitud kan man argumentera för att det här var det första riktiga provet. Och man kan absolut tycka att det gick bra.

Spelarna ler, fotbollen är vad den ska vara och David De Gea är övermänskligt briljant när laget behöver det.

Så se till att njuta nu, Unitedsupportrar. Tillåt er själva att knäppa loss säkerhetsbältet och sväva i väg i lyckoruset som prestationerna och resultaten för med sig just nu. För det var längesedan ni var här.

Och medan ni gör det får ni hoppas att klubbledningen stannar kvar på jorden och tar uppdraget att tillsätta en permanent tränare till nästa säsong på allvar.