Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Till vilket pris spelas de här matcherna?

Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Det går att vinna fotbollsmatcher trots att tio spelare är coronasjuka. 

Och det går att vinna fotbollsmatcher trots att två nyckelspelare är skadade. 

Men till vilket pris reser Liverpool och majoriteten av Europas övriga storlag runt och spelar tre matcher i veckan just nu?

Samma kväll som ukrainska Sjachtar Donetsk möter spanska Real Madrid borta med tio spelare sjukfrånvarande i covid-19 spelar engelska Liverpool borta mot nederländska Ajax med två av sina viktigaste spelare skadade. Det slits förvisso av korsband och skadas vader även när det inte spelas match var tredje dag, men alla med någon form av expertis i ämnet har berättat för oss att skaderisken ökar med de förutsättningar som just nu råder. 

Och att spelare har blivit, blir och kommer att fortsätta bli sjuka i en sjukdom som har klassats som en pandemi sedan i mars kan vem som helst räkna ut. 

Ändå fortsätter det.

Fotbollsmässigt skrällvann förvisso Sjachtar Donetsk mot Real Madrid efter att spanjorerna stått för en urusel första halvlek. Och Liverpool besegrade Ajax efter ett självmål från Nicolas Tagliafico och en mållinjeräddning från vikarierande mittback Fabinho i första halvlek.

Men det betyder inte att det inte skaver.

Helt plötsligt okej igen

För bara ett par månader sedan spelades fjolsäsongens Champions League-slutspel klart på ett par veckor i en extremt skyddad bubbla i Portugal. I dag, när pandemin inte direkt har lugnat ned sig, snarare tvärtom på många håll, är det helt plötsligt okej att resa kors och tvärs över hela Europa.

Tio sjuka spelare? Spelar ingen roll, fotboll ska spelas. Mentalt och fysiskt trötta spelare som i bästa fall fick ett par veckor ledigt mellan pågående säsong och den de nästan hade hunnit spela klart innan de fick vänta med att göra det tills efter ett enormt påfrestande uppehåll på flera månader där de tränade varje dag för att ständigt vara beredda på att ligan kan starta igen när som helst samtidigt som de förmodligen, precis som alla oss andra, hade nära och kära som de oroade sig för? Spelar ingen roll, fotboll ska spelas. Överallt, hela tiden. Klubblag som landslag, ligaspel som cupspel.

”Det går bra nu, men hur mår vi spelare om sex månader?”, sade Manchester Citys Kevin de Bruyne vid ett tillfälle i somras. Spelar ingen roll, det är uppenbarligen ingen som bryr sig. 

Då blev det tydligare än någonsin

Det här är svårt. För utöver att fotbollen betalar räkningar och mat på bord för väldigt många, så är vi onekligen också en enorm skara som mår bra av att fotbollen är i gång. Som inte kommer ifrån att den många gånger är ljuspunkten i vardagen. Under våren blev det tydligare än någonsin hur viktig den här sporten är för oss, att vi inte vill behöva klara oss utan den. Och under sommaren tvingades vi vänja oss vid en fotboll där läktarna ekar tomma och ingenting är som det ska samtidigt som det trots allt är fotboll. 

Frågan är bara, till vilket pris?

Berättade jag förresten att italienska Inter, som redan hade fyra spelare sjuka i covid-19 upptäckte ytterligare ett fall strax innan de tog emot tyska Mönchengladbach på San Siro?