Therese Strömberg

Therese Strömberg: Det är inte dåligt om Cristiano Ronaldo försvinner

Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA

Cristiano Ronaldo gjorde sina mål och vann sina poäng åt sitt lag förra året.

Men hur man än vrider och vänder på det fick Manchester United en spelare som redan var på väg ner från sin topp när han kom.

Och det är inte dåligt om han försvinner nu.

Han var hemvändaren som också var ett power move. När Cristiano Ronaldo flyttade tillbaka till Manchester inför förra säsongen och återigen satte sina fötter på Old Traffords gräsmatta var det enormt. Men säsongen som följde blev otillfredsställande på många sätt och nu blickar han återigen bortåt. Det är ganska lätt att förstå honom.

Manchester United i dag är inte det Manchester United han kom till. Då fanns en falsk föreställning om att klubben snart skulle utmana om både det ena och det andra. I dag är det tydligt att man planerar på lång sikt. Och Ronaldo har inte lång sikt i sig. 

Han är inne på sina absolut sista år av karriären, och som fotbollsvärlden ser ut i dag är det få spelare som spelar med hjärtat, som gör någonting av kärlek. Det går liksom inte att förvänta sig att någon ska göra det heller om man bara är någorlunda nykter. Han vill inte spela för klubben som var med och skapade honom bara för att, han vill spela Champions League-fotboll och vinna titlar. Inte vara en del av någonting som förhoppningsvis ska bli bra sen.

Dessutom är det inte nödvändigtvis dåligt för klubben heller om han lämnar.

■■■

All kritik till trots går det med lätthet att hävda att de ändå fick ut max av en spelare som alldeles uppenbart var på väg neråt från sin topp redan när han kom. I ett i allra högsta grad svagt Manchester United gjorde han 18 mål. Mål som kom i så pass avgörande lägen att de vann laget 14 poäng. Även om det inte riktigt är så enkelt i praktiken, så kan man i teorin ta de 58 poäng som United tog förra året, dra av 14 och se att det är den tabellplaceringen de hade slutat på utan Ronaldos mål.

Och det säger ganska mycket om att han ändå gjorde precis allt han kunde förra säsongen.

Nu är det dock nya tider. En hel del har förändrats, Erik ten Hag ska försöka göra det ingen tränare hittills sedan 2013 har lyckats göra och föra Manchester United framåt i stället för i sidled eller bakåt. Och även om laget behöver en anfallare är det inte säkert att Cristiano Ronaldo är rimlig att ha med på det tåget.

■■■ 

För även om han gjorde sina mål förra säsongen, så innebar han inte allt det där andra som man förväntade sig av honom. Flera av de andra offensiva spelarna föll i djupa formsvackor i stället för att lyftas av hans närvaro, och precis som under säsongerna han spenderade i Juventus blev han ingen injektion som automatiskt gjorde laget bättre. Snarare gick det bakåt under hans tid där. Det beror inte bara på honom, och det är inte hans fel, men det är ändå fakta. En 37-årig Ronaldo är fortfarande en målgaranti, men han kan inte ses som en garanti för omedelbar framgång för ett lag endast med sin närvaro längre. Särskilt inte när han så tydligt ska ha uttryckt att han inte vill vara där.

Sagan Cristiano Ronaldo och Manchester United var jättefin som den var, och den är på inget sätt förstörd. Det blir den inte heller om han lämnar nu. Om något blir den bara sundare av att de två parterna inser att de inte är det bästa för varandra, och väljer att gå åt olika håll.

Blågult inifrån: Andas ut efter bilderna på stjärnan

Stina Blackstenius närmar sig full träning