Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport
Foto: EurosportFoto: Eurosport
 Foto: Eurosport
Therese Strömberg

Är fullkomligt absurt

Publicerad

Sverige åkte på en premiärförlust mot Nordkorea i damernas U20-VM. Mästerskapet som kunde ha spelats i Sverige, men som i stället spelas i Papua Nya Guinea.

Ni vet, det där landet som är ett av världens sämsta när det kommer till flickors och kvinnors rättigheter.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Sveriges U20-damer har premiärspelat mot Nordkorea i det pågående världsmästerskapet i Papua Nya Guinea. Matchen slutade i en 2-0-förlust när förhandstippade Nordkorea totalt spelade ut Sverige under stora delar av matchen.

Ett fint väggspel fram till 1-0 i den första halvleken, och ett svenskt försvar som inte riktigt hängde med när inlägget från vänsterkanten landade perfekt hos Kim So-Hyang som satte 2-0 i den andra.

Men Nordkorea är ett av världens bästa ungdomslandslag på damsidan just nu, och en av de stora guldfavoriterna i mästerskapet. För Sverige handlar det nu om att ladda om inför nästa gruppspelsmatch, som spelas mot värdnationen Papua Nya Guinea om tre dagar.

Vi stannar lite där, vid värdnationen.

Sexuellt våld mot kvinnor vanligt

När Sydafrika hoppade av som värdnation var Sverige en av de stora favoriterna till att få arrangera mästerskapet i stället. Men lotten landade till slut på Papua Nya Guinea.

Fifa väljer alltså att skicka över 300 tjejer i 20-årsåldern till ett land som beskrivs som ett av världens farligaste länder för kvinnor att bo och vistas i. Där kvinnor uppmanas att inte klä sig uppseendeväckande eller röra sig utomhus utan sällskap. Där homosexualitet kan ge upp till 14 års fängelse och där våld och rån där macheter och skjutvapen är inblandade är tämligen vanliga.

– Man blir isolerad. Man får absolut inte gå ut på stan om man vill det, vi är bara på hotellet. Enda gången vi lämnar hotellet är på träning eller match. Det är ett farligt land liksom, säger Tove Almqvist som bor med landslaget på en lyxig hotellanläggning i Port Moresby - en av världens farligaste huvudstäder.

Närmsta sjukhus ligger dessutom tre timmar bort med flyg.

Ännu en av Sepp Blatters smutsiga affärer

Det fullkomligt absurda valet av Papua Nya Guinea som värdnation för ett ungdoms-VM för damer är ännu en i raden av Sepp Blatters smutsiga affärer under sin tid som Fifa-president.

Att Sverige inte vann öppningsmatchen mot guldfavoriten Nordkorea är varken någon skräll eller någonting att oroa sig för i onödan. Det fanns positiva bitar i Sveriges spel, men man kunde inte stå emot när Nordkoreanskorna nästintill på Barça-vis väggspelade sig fram genom det svenska försvaret.

Men spelare som Michelle De Jongh och Stina Blackstenius fortsätter att göra stor skillnad för Sverige, och målvakten Emma Holmgren är i storform.

Nu har Sverige spelat av ett av de på förhand tuffaste motstånden i turneringen.

Men en av fotbollens tuffaste motståndare är fortfarande det egna förbundet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag