Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Segern var precis vad Tottenham behövde

Foto: DAVID KLEIN VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Röda Stjärnan på hemmaplan var precis vad Tottenham behövde just nu. 

Men man kan bevisligen inte sminka över de riktiga problemen hur länge som helst.

Tottenham hade problem i sin första Champions League-match mot Olympiakos. Sedan hade de problem även mot Leicester i ligan och Colchester i ligacupen. Sedan kom en knapp seger mot Southampton innan man körde rätt in i väggen mot Bayern München och förlorade med 7-2. 

Behöver jag fortsätta med att berätta att man även förlorade kommande ligamatch med 3-0 mot Brighton? 

Förra årets finalist i den här turneringen har den här säsongen uppträtt som ett lag som är farligt nära att ramla rätt ut för ett stup och bara fortsätta falla ner i ett bottenlöst mörker som blir svårt att hitta upp ur.

Men den här segern ger i alla fall en välförtjänt motivationsboost.

Utvecklingen har stannat

Mauricio Pochettino har onekligen gjort ett fantastiskt jobb med Tottenham. De har spelat en fin fotboll och presterat långt över förväntad förmåga, han tog dem tillbaka till Champions League och de gick hela vägen till final i fjol. 

De har blivit ett topplag att räkna med på riktigt, en titelkandidat innan de egentligen var redo. 

Men utvecklingen har också stannat av. Och det är inte konstigt. 

Att såväl tränare som nyckelspelare har varit på väg bort är ingen hemlighet. Att situationen med Christian Eriksen som skulle till Real Madrid hela sommaren men aldrig kom dit har blivit problematisk för Pochettino är inte heller nyheter. Och det säger sig självt att de faktorerna kan skapa osäkerhet i en trupp där alla väntas jobba för varandra och dra åt samma håll. 

När Tottenham spelade 1-1 mot Watford i helgen var det rakt igenom dåligt. Efter bara några minuter hade de släppt in mål mot ligans minst målfarliga lag, och de hade därtill förtvivlat svårt att få hål på vad som dessutom är ligans sämsta försvar. 

Pochettino har försökt och försökt och försökt den här säsongen, men i ligan har man inte lyckats vinna mer än en tredjedel av sina matcher och i Champions League hade man inför hemmamatchen mot Röda Stjärnan satt sig själva i ett måsteläge.

Kontrollerad seger

Och här såg det så klart helt annorlunda ut. Spurs kom ut med både motivation och energi och gjorde 2-0 innan 20 minuter. En nick på en hörna, en halvvolley rätt upp i nättaket och det var total kontroll i stort sett matchen igenom. 

Dessutom bjöd bortalaget på 3-0 innan halvtid och matchen slutade 5-0.

En kontrollerad seger i det här läget, trots att det är mot ett Röda Stjärnan som inte bara är sämre på pappret utan också totalt uselt på bortaplan, kan vara en livsviktig mental seger.

Men det är inte bara de mentala och gruppdynamiska aspekterna som har spelat in i Tottenhams långa svit av svaga insatser och resultat.

Ingen har missat det faktum att klubben har legat lågt med värvningar de senaste åren, och då borde inte heller följande komma som en chock, men det är likväl anmärkningsvärt.

Vrider man tillbaka klockan fyra år jobbar Pochettino fortfarande med i stort sett samma spelare. Tre av spelarna i vad som rimligen är en ordinarie startelva är utbytta, resten är desamma som spelade 0-0 mot Liverpool i oktober 2015.

Jämfört med just Liverpool kan man dra ganska dystra slutsatser av den faktan, nästan alldeles oavsett hur mycket man kan peka på olika förutsättningar till höger och vänster.

Tottenham har inte arbetat tillräckligt bra i kulisserna de senaste åren och prestationerna på planen har sminkat över det. 

Men med en omotiverad trupp blir det svårt att fortsätta sminka, hur mycket kvalitet den än besitter.